Vianen D 38
Vianen, Sparrendreef

Inleiding

GRAFMONUMENT van Jan Blanken, staande op de vroeg-negentiende eeuwse Algemene Begraafplaats waarop onder meer enkele in gietijzer uitgevoerde grafmonumenten. Het in een Classicistische stijl uitgevoerde grafmonument van Jan Blanken (Jansz.), onder meer voormalig lid van de Staatsraad, Inspecteur Generaal van 's Rijks Waterstaat, Ridder van Staat en ontwerper van bijzondere waterstaatkundige kunstwerken, staat op het oudste deel van de nog steeds in gebruik zijnde begraafplaats. Het monument is in 1841 gegoten door de Deventer IJzergieterij Nering Bögel en in 1988-1989 gerenoveerd door Gieterij Borcherts B.V. te Sappemeer.

Omschrijving

Het ijzeren monument staat boven een grafkelder van aangesmeerde baksteen. De kelder heeft een gewelfd dak en aan de westzijde een er tegenaanstaand deel in de vorm van een zadeldak. Op het gewelf staat een vierkante onderbouw met hardstenen dekplaat. Het hierop staande gietijzeren deel van het graf bestaat uit een basement, een zich verjongende schacht en een uitkragende bekroning met per zijde een fronton en hoekakroterieën. Het basement bestaat uit een voetplaat, waarboven een opstaande rand met concave welving de verbinding vormt met de zich verjongende schacht. De vier schachtzijden zijn voorzien van reliëfs en in reliëf uitgevoerde teksten. Een plaat draagt de tekst "HIER RUST JAN BLANKEN, JANSZ.- STAATSRAAD - INSPECTEUR GENERAAL VAN 'S.RIJKSWATERSTAAT - RIDDER VAN BINNEN- EN BUITENLANDSCHE ORDEN ENZ.. De tegenoverliggende plaat vermeldt de IJzergieterij Nering Bögel uit Deventer en het jaartal 1841, het jaar waarin het monument is vervaardigd en opgericht en de tekst "GEBOREN TE BERGAMBACHT 15 NOVEMBER 1755 - OVERLEDEN TE VIANEN 17 JULIJ 1838". Op de twee andere platen staan doodssymbolen respectievelijk een staartbijtende slang en een lauwerkrans. De hoeken van de schacht zijn voorzien van gekeerde fakkels als doodssymbolen. De schacht sluit door middel van concave welvingen aan op de uitkragende bekroning van het monument. De welvingen zijn verlevendigd door in hoog-reliëf uitgevoerde, gevleugelde engelenkopjes en gestileerde bladmotieven.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de ensemblewaarde en de zeldzaamheidswaarde:

- als een bijzondere uitdrukking van de 19de eeuwse grafcultuur in Nederland en als monument voor een vooraanstaand Nederlander.

- als een rijk vormgegeven onderdeel van een begraafplaats.

- het nog vrij gave grafmonument heeft in typologisch en materieel opzicht ook enige zeldzaamheidswaarde.

restauratie