Hofplein 2, 4132 VL te Vianen
Hofplein 4, 4132 VL te Vianen
Achterstraat 2, 4132 VD te Vianen

Inleiding

Vier WONINGEN (type arbeiderswoning rug aan rug) dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk Traditionele bouwtrant. De dubbele rij woningen liggen iets terug ten opzichte van de straat. Hierdoor is vóór de woningen aan het Hofplein een ruimte ontstaan waar een klein plantsoen is aangelegd. Rond de stoep aan het Hofplein bevinden zich drie ijzeren HEKKEN.

NB. De woningen hebben inwendig geen oorspronkelijke indeling of historische onderdelen. Het interieur is derhalve voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De dubbele rij woningen zijn gesitueerd op een rechthoekig grondvlak dat per rij door een aan elkaar evenwijdig zadeldak tussen topgevels en met zakgoot wordt gedekt met overwegend gesmoorde Hollandse pannen. De woningen bestaan uit één bouwlaag met een houten gootlijst die uitkragend is en uitgevoerd met houten gootklampen. Het dakschild aan het Hofplein wordt twee maal doorbroken door een dakkapel. De dakkapellen hebben draairamen, houten vleugelstukken, een licht uitkragende houten lijst en met zink afgewerkte wangen.

De asymmetrische gevels aan de straatzijden zijn volledig gepleisterd en witgeschilderd, met uitzondering van een zwarte plint. De zij- en achtergevels zijn gedeeltelijk gepleisterd en in schoon metselwerk opgetrokken deels met staafankers. De rechtgesloten vensters hebben zes-ruits schuiframen en sommige aan weerszijden een luik. De entrees bestaan uit houten kozijnen met hardstenen neuten en onderdorpels, paneeldeuren en tweedelige bovenlichten. De kopgevels aan de Achterstraat zijn uitgevoerd met gesneden windveren. De aanzetten van de goten zijn classicistisch gedetailleerd. In elk van de twee toppen bevinden zich tweedelige stolpramen. Links en rechts van het venster in de eerste bouwlaag van de rechter kopgevel bevindt zich een rondboogvenster. Deze vensters zijn voorzien van ijzeren traceringen.

Waardering

De arbeiderswoningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als uitdrukking van de oorspronkelijke functie en type, namelijk arbeiderswoningen.

- als representatief voorbeeld van een bouwwijze met daarbij behorende sobere detaillering en eenvoudig materiaalgebruik.

- vanwege de ligging in het beschermde stadsgezicht van Vianen en de beeldbepalende ligging aan het Hofplein.

- vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik in het exterieur.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)