520893 - Leeuwenhorst
Wedde I 339
Bij Oosteinde 44, 9697 XH te Blijham

Omschrijving

TUIN aangelegd omstreeks 1900 in Landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van J. Vroom sr, op een geheel omgracht perceel aan de voorzijde van de boerderij. De tuin heeft een asymmetrische aanleg waarin een gazon, bossages, monumentale loofbomen en een fraaie kronkelvijver. Een halfrond pad links aan de voorzijde verschaft toegang tot het voorhuis en een oprijlaan rechts aan de voorzijde met aan de linkerzijde loofbomen ontsluit het bedrijfsgedeelte. De zonnewijzer is niet-origineel.

Tuin aangelegd omstreeks 1900 van algemeen tuinhistorisch belang:

- als voorbeeld van een asymmetrisch aangelegde tuin in landschappelijke tuinstijl uit omstreeks 1900

- vanwege de voor dit tuintype kenmerkende onderdelen, zoals bossages en een kronkelvijver

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij