520897 - De Boschplaatse
Wedde I 498
Bij Oosteinde 46, 9697 XH te Blijham

Omschrijving

Het TUINHUIS uit omstreeks 1890 op vierkante plattegrond met afgeschuinde zijden heeft beschoten gevels en wordt gedekt door een ruim overstekend achtkantig zinken tentdak met uivormige bekroning van zink; noordzijde halfronde koekoek met halfrond achtruits venster; noordzijde decoratief opengewerkt houten fries; houten vloer.

Aan de voorzijde (noordgevel) niet-originele dubbele houten paneeldeuren in de hoeken ojiefvormig waarin glas met aan weerszijden een driedelig zijlicht. In beide afgeschuinde zijden twee smalle panelen met ajourwerk in de vorm van een ovaal waaronder cannelures.

In zowel de oost- als westgevel een venster waarin glas-in-lood.

Waardering

Tuinhuis behorende bij een voormalig boerderijcomplex van algemeen belang vanwege architectuur-, en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een tuinhuis behorende bij een dergelijk boerderijcomplex uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de opvallende vormgeving