Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520900
Complexnummer
520897 - De Boschplaatse
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82749/146
Kadastrale aanduiding
Wedde I 903
Oosteinde 48, 9697 XH te Blijham

Omschrijving

Omschrijving

De ARBEIDERSWONING (gebouwd omstreeks 1920 in Ambachtelijk-traditionele stijl) van het krimpjestype op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje verbeterde Hollandse pannen; gemetselde nokschoorsteen, niet-originele hoge schoorsteen; deels donkerbruine bakstenen gevelbanden; niet-originele goot deels op bakstenen klossen.

In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) twee H-vensters waarboven twee staande vensters, alle onder donkerbruine bakstenen rollaag.

In de westgevel een dichtgemetseld venster. Aan de westzijde van de krimp een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen, twee niet-originele eendelige vensters en een niet-origineel driedelig venster; aan de rechterzijde van de krimp een H-venster onder rollaag.

In de achtergevel (noordzijde) met wolfeind twee getoogde zesruits vensters onder rollaag, twee niet-originele vensters en in de top een opgeklampt houten hooiluik waarachter een niet-origineel venster.

In de oostgevel een H-venster onder donkerbruine bakstenen rollaag. Aan de voorzijde van de krimp een tweeruits venster onder rollaag; aan de linkerzijde van de krimp een niet-originele deur. Aan de voorzijde van de tweede krimp een niet-origineel tweedelig venster, een liggend venster onder rollaag, een vernieuwde opgeklampte houten deur en een getoogd zesruits venster onder rollaag; aan de linkerzijde van de tweede krimp een H-venster.

Waardering

Arbeiderswoning behorende bij een voormalig boerderijcomplex van algemeen belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het voormalige boerderijcomplex

- als herinnering aan de zes arbeiderswoningen die hier oorspronkelijk hebben gestaan

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520897. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden