Bellingwolde K 1288
Voorstraat 12, 9696 XH te Oudeschans

Omschrijving

WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1900, bij stelmakerij opgetrokken in een Eclectische bouwtrant in een rood-bruine baksteen. Het schilddak, gedekt met een zwarte geglazuurde tuile du Nord, heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok, en een geprofileerde ijzeren goot, waaronder een fries met siermetselwerk in rood en wit. Een gepleisterde gevelband verbindt de bovendorpels van de vensters van het woonhuis.

In de voorgevel (zuid) vier T-vensters, en een (vernieuwde) deur met twee deurlichten en een bovenlicht. Voor deur een gemetselde stoep. In de oostgevel twee T-vensters en in de westgevel een T-venster en een zesruitsvenster. Alle vensters en het bovenlicht hebben een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel gevuld met metselmozaïek in rood en wit.

In de achtergevel (noord) zonder fries, twee tweeruits keldervensters.

Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR met rechte eindgevel met topschoorsteen en strakke windveren, opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het aangekapte zadeldak is aan de oostzijde gedekt met een rode Hollandse pan en aan de westzijde met een zwarte platte Friese pan. In de westgevel twee kleine schuurvensters; in de achtergevel een staand tweeruitsvenster, een w.c. venster met diefijzer, een klein tweeruits venster en een klein (nieuw) schuurvenster. In de oostgevel openslaande deuren (niet origineel), een H-venster en een venster met tweeruits bovenlicht.

In het INTERIEUR is alleen van belang: de houten schouw met schelpmotief in de woonkamer.

Woonhuis bij stelmakerij van algemeen belang vanwege cultuur en architectuurhistorische waarde