Bellingwolde K 1288
Bij Voorstraat 12, 9696 XH te Oudeschans

Omschrijving

STELMAKERIJ uit 1907 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in een rood-bruine baksteen. Het zadeldak, gedekt met een rode Hollandse pan, heeft strakke windveren en een ijzeren mastgoot. In de gevels muurankers.

De voorgevel (zuid) heeft dubbele schuurdeuren met twee deurlichten met decoratieve roedenverdeling onder een houten latei en een rollaag, en twee zesruitsvensters met rollaag; in de topgevel een kleine deur en twee driehoeksvormige vensters. In de oostgevel vijf zesruitsvensters met rollaag en een smal staand drieruitsvenster. In de achtergevel in de top twee kleine ijzeren tweeruitsvensters. In de westgevel twee vierruitsvensters waarvan één met rollaag, en een deur met zijlicht (oorspronkelijk een dubbele deur) onder een bovenlicht met roedenverdeling.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten vloer bestaande uit restdelen van wagenwielen, het houten draaiwerk voor de zaag.

Stelmakerij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een stelmakerij uit 1907