520917 - J. Buiskoolweg
Bellingwolde O 1235
J. Buiskoolweg 12, 9699 TT te Vriescheloo

Omschrijving

ONTGINNINGSBOERDERIJ opgetrokken in een donkerrode baksteen. Het VOORHUIS heeft een aangekapt schilddak met wolfeind en rechthoekige goot, gedekt met een rode pan. Op de nok een gemetselde schoorsteen, en zowel in het noordelijke als zuidelijke dakvlak een houten dakkapel met plat dak en twee vierruits ramen.

De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel en bestaat uit een rondboogvormige deur met rond kijkgat met smeedwerk en een gemetselde stoep; rechts van de entree een rond venster met roedenverdeling, en een keldervenster. Links van de entree twee staande vensters met roedenverdeling samengevat onder één gepleisterde betonlatei.

In de voorgevel (oost) een groot venster tussen twee zijlichten met roedenverdeling onder een betonlatei, en twee staande vensters met roedenverdeling samengevat onder één betonlatei. In de topgevel drie vierruits vensters.

De zuidgevel kon niet worden beschreven. De aangekapte hoge SCHUUR heeft een wolfdak met rechthoekige goot en strakke windveren, gedekt met riet en onderlangs een rij rode pannen. In de voorgevel (oost) een dubbele rondboogvormige schuurdeur met twee ronde deurlichten, twee kleine vierruitsvensters; in de topgevel een vensterreeks met drie vierruits ramen.

In de achtergevel dubbele hoge deeldeuren (schuif), twee opgeklampte deuren en een (later) dichtgemetselde deur, vier tweeruits schuurvensters en een deur erboven; in de top een vensterreeks bestaande uit vier tweeruits vensters.

De noordgevel heeft gemetselde lisenen en voorzover zichtbaar, twee opgeklampte deuren, negen schuurvensters, en dubbele schuurdeuren. De zuidgevel kon niet worden beschreven.

Waardering

Ontginningsboerderij uit omstreeks 1936 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een ontginningsboerderij uit omstreeks 1936

- vanwege de historische relatie met de jonge veenontginningen in Westerwolde