Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520924
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 november 2001
Kadaster deel/nr: 
82872/80
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Westerwolde
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wedde
X-Y coördinaat: 
267377 - 567340

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLABOERDERIJ bestaande uit een WOONHUIS met aangebouwde GARAGE en SCHUUR, gebouwd in 1936 in opdracht van de heer A. Tiktak. Architect was J. Kruijer uit Nieuwe Pekela, die het geheel optrok in een eigen interpretatie van de Kubistisch Expressionistische bouwtrant. In 1937 liet Tiktak er een veeschuur aanbouwen. In 1983 is er een vrijstaande werktuigenschuur bijgebouwd, die wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming van rijkswege valt. In de loop der jaren hebben aan de boerderij enkele wijzigingen plaatsgevonden. Onder ander is de aangebouwde garage iets verlengd en is in het woonhuis een terrasdeur vervangen door een venster.

Bij het iets verhoogd liggende gebouw hoort een fraaie, deels omgrachte ruime tuin in verschillende niveaus. De boerderij is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Hoofdweg Wedderveer en de weg naar Oude Pekela.

Omschrijving

VILLABOERDERIJ opgetrokken in kettingverband met verdiepte voeg in een geel-bruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers. De gevels worden geleed door staande en liggende vensters van diverse afmetingen met onderdorpels van bruine raamdorpelsteen.

Het WOONHUIS, samengesteld uit bouwblokken van verschillende hoogte, heeft een samengesteld plat mastieken dak afgezet met een eensteens rollaag en heeft een gemetselde schoorsteen. De gevels worden verlevendigd door een aantal gemetselde bloembakken.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (oost) en bestaat uit een deur met smal staand deurlicht en een gekleurd glas-in-lood zijlicht onder een gepleisterde betonnen luifel. Voor de deur een gemetselde stoep (twee treden) met bordes met rode tegels, tussen twee gemetselde bloembakken. Boven de entree een tweedelig staand venster. Links van de entree een iets naar voren springend bouwvolume met uitgebouwde erker onder een uitspringende betonlatei. In de erker aan de voorzijde een groot liggend venster, aan de noordzijde een klein H-venster en aan de zuidzijde een liggend venster. Op de erker een balkon met gemetselde borstwering, bereikbaar via dubbele balkondeuren met twee zijlichten, samengevat onder een gepleisterde betonnen luifel die doorloopt over de zuidgevel boven een staand venster.

Aan het iets naar voren springende bouwvolume aan de zuidzijde een halfronde erker met vijf ramen en plat dak. Boven de erker een driestrooksvenster met goot ervoor. In de westgevel van dit bouwvolume een staand venster (oorspronkelijk een terrasdeur); op de verdieping een (vernieuwde) deur met zijlicht en een later in een venster gewijzigde deur met zijlicht.

Aan de westgevel een één bouwlaag hoge aanbouw met aan de zuidzijde een tweedelig staand venster. Voor de zuidzijde een gemetseld terras, bestaande uit een bordes, gemetselde bloembakken en een gemetseld trapje.

In de noordgevel van het woonhuis drie staande langwerpige ramen van gekleurd glas-in-lood, een w.c. venster van gekleurd glas-in-lood en een staand keldervenster met diefijzers. Aan de noordgevel een iets uitspringende platte aanbouw met houten gootlijst, waarin een hoekvenster (driestrooks) en een deur met drieruits deurlicht en gemetselde stoep (twee treden).

Aan de achtergevel (west) de aangebouwde GARAGE, één bouwlaag hoog, onder een plat dak met gootlijst. In de (later verlengde) zuidgevel van de garage (vernieuwde) dubbele garagedeuren; in de oostgevel een staand venster; in de noordgevel een deurtje (niet origineel).

Aan de westgevel van de garage de aangebouwde SCHUUR met zadeldak gedekt met een rode verbeterde Hollandse pan. Het zadeldak heeft een rechthoekige goot (oostzijde) en een vernieuwde goot (westzijde) boven een fries (eensteens rollaag). De beide topgevels zijn afgezet met een eensteens rollaag. In de zuidgevel van de schuur twee in elkaars verlengde liggende vensterstroken van drie vierruits ramen, samengevat onder een iets uitspringende gepleisterde betonlatei. Onder de vensterstroken een doorgetrokken trasraam. In de westgevel een hoge houten schuurdeur (schuif), een klein vierkant schuurvenster en een keldervenster met rollaag; in de noordgevel een hoge houten schuurdeur (schuif) en in de top een driedelig schuurvenster; in de oostgevel twee driedelige schuurvensters.

In het INTERIEUR van het woonhuis zijn onder meer van belang: in de hal de granito vloer en de bordestrap met buitenleuning van dicht plaatmateriaal.

In het INTERIEUR van de schuur is van belang de kapconstructie met Polonceauspanten.

Waardering

Villaboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1936

- vanwege de opvallende expressionistische vormgeving van het geheel

- als goede representant van het oeuvre van architect J. Kruijer uit Nieuwe Pekela

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de beeldbepalende, iets verhoogde ligging op de hoek van de Hoofdweg Wedderveer en de weg naar Oude Pekela

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofdweg Wedderveer759698 PCWedde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Schuur(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WeddeE1311

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeRegionale Amsterdamse schoolvariantonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Villaboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19361936exactvervaardiging
19371937exactverbouwing

aanbouw veeschuur

19831983exactverbouwing

bouw vrijstaande werktuigenschuur