Bellingwolde L 368
Meerlaan 3, 9695 EG te Bellingwolde

Inleiding

ARBEIDERSWONING in Ambachtelijk-traditionele stijl, waarschijnlijk gebouwd in het tweede kwart van de negentiende eeuw. Opvallend is de uitbouw in de zijgevel, die vermoedelijk later is toegevoegd. Het pand verkeert in vrij gave staat.

De woning is gelegen op een ruime kavel grond aan een van de vele zijlanen van de Hoofdweg die Bellingwolde vroeger zo rijk was. Aan deze zijlanen waren de woningen gesitueerd van de arbeiders die op de monumentale boerderijen aan de Hoofdweg werkten. Veel van deze lanen met hun arbeiderswoningen zijn verdwenen of hebben een andere invulling gekregen. De Meerlaan bestaat uit een aantal arbeiderswoningen, bijna alle gelegen aan de zuidwestzijde van de weg op ruime kavels grond. Deze arbeiderswoning is nog een van de weinige gave voorbeelden die in Bellingwolde te vinden zijn.

Omschrijving

ARBEIDERSWONING met uitbouw aan de zuidoostgevel en een krimp in de noordwestgevel. Het pand is opgetrokken in een rood-bruine baksteen onder een samengesteld zadel-wolfdak met mastgoot, gedekt met een rode Hollandse pan. De beide topgevels hebben strakke windveren en een (vernieuwde) gemetselde topschoorsteen.

In de voorgevel (noordoost) twee H-vensters, een kort H-venster met rollaag en twee tweeruits zaadvensters. In de noordwestgevel een H-venster.

In de krimp aan de noordoostzijde een deur en een staand venster; aan de noordwestzijde twee kleine staande vensters en twee kleine schuurvensters (een staand en één liggend).

In de zuidoostgevel twee kleine liggende schuurvensters; in de zuidwestgevel een opgeklampte deur en een opgeklampte deur met klein zijlicht.

In de uitbouw terzijde aan de zuidoostzijde twee H-vensters met rollaag en twee zaadvensters; aan de noordoostzijde een H-venster met rollaag; aan de zuidwestzijde een tweedelig venster. Alle vensters van de woning zijn van hout.

Aan de zuidwestgevel een aankapping gedekt met een cementpan en een uitgebouwd privaat. In de zuidoostgevel van de aankapping een houten venster met rollaag, en in de noordwestgevel een opgeklampte deur. In de zuidwestzijde van het privaat een piepklein houten venster.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege vanwege het ontreken van bijzondere onderdelen.

Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een arbeiderswoning met krimp uit he tweede kwart van de negentiende eeuw

- vanwege de kenmerkende jongere uitbouw terzijde

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de typerende ligging aan een zijlaan van de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)