Vlagtwedde I 414
Hoofdstraat 6, 9561 JA te Ter Apel

Omschrijving

HERENHUIS (gebouwd in 1895 in Eclectische stijl) opgetrokken in een bruine baksteen met gesneden voeg op een iets uitspringend gepleisterd trasraam. Het afgeknotte schilddak, gedekt met ruitvormige leien, heeft vier gemetselde schoorstenen met gepleisterde bovenrand met schoorsteenkap, een kroonlijst, en een (vernieuwde) crête. De gevels hebben gepleisterde hoekpilasters en worden geleed door H-vensters met bovenlicht van blank glas-in-lood, binnen een omlijsting met gepleisterd fronton, festoen en klauwstukken. De onderdorpels van de vensters gaan over in een gepleisterde cordonlijst. Onder de vensters gepleisterde vlakken met gebouchardeerde decoraties.

Midden in de voorgevel (zuid) de hoofdentree onder een doorgetrokken geveldeel met plat dak met kroonlijst. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met decoratief smeedwerk, onder een bovenlicht met strek. Aan weerszijden een in blokken gepleisterde gebouchardeerde pilaster. Boven de entree een balkon met een decoratief smeedijzeren hek tussen hoekpijlers, steunend op twee decoratieve consoles en twee (niet originele) pilaren. Het balkon is bereikbaar via openslaande balkondeuren met bovenlicht, binnen een omlijsting met gepleisterde sluit- en aanzetstenen; aan weerszijden een gepleisterde hoekpilaster. Links en rechts van de entree een gevelsteen met links: `Dr. J.P. 18' en rechts: `M.C.S. 95'. In de voorgevel vier H-vensters met omlijsting met fronton en houten persiennes.

In de westgevel vier H-vensters met omlijsting met fronton, waarvan één venster met houten persiennes; een zijentree, bestaande uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met decoratief smeedwerk onder een bovenlicht, binnen een omlijsting met fronton, en een natuurstenen stoep met (vernieuwd) bordes. In het dakvlak een dakkapel (niet origineel).

In de oostgevel een H-venster met omlijsting met fronton en houten persiennes; openslaande paneeldeuren met deurlichten, onder een bovenlicht met strek. Aan de oostgevel een (vernieuwde) serre met plat dak op een gemetseld trasraam. Aan de zuidzijde van de serre een groot raam (oorspronkelijk drie ramen) met drie bovenlichten; aan de oostzijde drie ramen met bovenlichten; aan de noordzijde een deur met deur- en bovenlicht en twee ramen met bovenlicht. Alle bovenlichten hebben blank glas-in-lood.

In de achtergevel een H-venster met strek, dubbele paneeldeuren met deurlichten met decoratief smeedwerk onder een bovenlicht met strek, en een ijzeren vierruits w.c. venster. In de gevel een doorgetrokken deel (niet origineel) waarin drie liggende vensters (niet origineel).

Aan de westgevel een aangebouwd KOETSHUIS, dat in de jaren dertig is vernieuwd en vermoedelijk is uitgebreid met een platte aanbouw met een gemetselde schoorsteen. Het koetshuis is opgetrokken in een bruine baksteen onder een zadeldak met strakke windveren met tuit aan de zuidzijde, gedekt met een platte zwarte Friese pan. In de zuidgevel een groot venster onder een driedelig bovenlicht van blank glas-in-lood; een driedelig liggend venster. In de westgevel een deur met kijkgat tussen twee zijlichten van blank glas-in-lood met stoep, aan twee zijden afgesloten door een muur met buishekje erop; twee H-vensters met bovenlicht van blank glas-in-lood. In de noordgevel een groot venster onder een driedelig bovenlicht van blank glas-in-lood. In het aangebouwde platte deel aan de noordzijde dubbele houten garagedeuren met driedelig bovenlicht en een ijzeren schuurvenster met roedenverdeling. Aan de westzijde een ijzeren schuurvenster met roedenverdeling, een houten deur, een H-venster een vierruits ijzeren w.c. venster, en een deur tussen twee zijlichten. Alle vensters en deuren in het koetshuis hebben een rollaag. De tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een ijzeren HEK op een laag gemetseld muurtje, bestaande uit sober stijl- en regelwerk met hoofdstijlen met dennenappels en drie beweegbare delen.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de vloer met decoratieve tegels; het stucplafond met decoratief rozet en lijstwerk; de paneeldeuren; de tochtdeur met deurlicht van geëtst glas met halfrond bovenlicht en twee zijlichten met blank glas-in-lood. In de beide voorkamer de zwart marmeren schouw met schacht met pilasters en kroonlijst; de houten raamblinden; de porseleinen lampenhouders aan het plafond; de suitedeuren met deurlichten met blank glas-in-lood binnen een decoratieve omlijsting met diamantknoppen.

Waardering

Herenhuis met aangebouwd koetshuis van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een herenhuis uit 1895 met in de jaren dertig vernieuwd koetshuis

- vanwege de opvallende eclectische detaillering