Vlagtwedde H 5324
Schotslaan 5, 9561 TD te Ter Apel

Inleiding

VILLA met PRAKTIJKRUIMTE en aangebouwde WAGENSCHUUR/PAARDENSTAL, gebouwd in 1906 in opdracht van dokter Th. Brummer in een Overgangsarchitectuur met Chaletstijl elementen. In 1912 werd aan de achterzijde een wachtlokaal aangebouwd. In 1957 werd de keuken gewijzigd waarvoor in de oostgevel een nieuw raam werd geplaatst. In 1981 werd het pand intern verbouwd voor de praktijkruimte.

De villa is markant gelegen op een langgerekt perceel aan het begin van de Schotslaan, omgeven door soortgelijke woningen. Het perceel wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een niet-origineel hek.

VILLA met PRAKTIJKRUIMTE en aangebouwde WAGENSCHUUR/PAARDENSTAL.

De één verdieping hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft witgepleisterde gevels op een trasraam van bruine klinkers en wordt gedekt door een overkragend samengesteld dak waarop bruine geglazuurde tuiles du Nord; hoge gemetselde schoorsteen op het westelijk dakvlak; niet-originele schoorsteen op het oostelijk dakvlak; houten goot op houten klampen; decoratieve houten windveren met opengewerkt houten fries; bruinbakstenen gevelbanden; gepleisterd en bruinbakstenen fries; aan de voorzijde dakkapel onder lessenaarsdak waarin twee liggende achtruits vensters. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters met bruinbakstenen omlijsting; onder de vensters een vlak van bruine baksteen.

In de risalerende topgevel met wolfeind links aan de voorzijde (zuidgevel) een driezijdige erker waarin drie H-vensters. Boven de erker een balkon met opengewerkte gemetselde balustrade waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met zijlichten en getoogd tweedelig bovenlicht onder één segmentboog. In het rechter geveldeel twee H-vensters.

De entree in uitgebouwd portiek bevindt zich links in het rechter geveldeel van de westgevel. De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren met ijzeren panelen en getoogd bovenlicht; gevelsteen waarop geschreven `Th.B. B.B. 1906'; niet-originele stoep. Boven de entree is het dak doorgetrokken en rust op een houten stijl; beschot aan de rechterzijde; aan de voorzijde een gemetseld muurtje. Rechts van de entree een H-venster. In de risalerende topgevel centraal in de westgevel een samengesteld tweedelig H-venster waaronder een tweedelig keldervensters. In de top twee H-vensters. Het linker geveldeel (praktijkruimte) is vanaf de openbare weg niet te zien.

De achtergevel (noordzijde) is vanaf de openbare weg niet te zien.

In de risalerende topgevel met wolfeind links van de oostgevel een rechthoekig serre op houten basement onder afgeknot schilddak; H-vensters en twee houten deuren met roedenverdeling. Boven de serre een balkon met houten balustrade waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met zijlichten en getoogd tweedelig bovenlicht onder één segmentboog. In het centrale geveldeel twee H-vensters. In het terugspringende rechter geveldeel een niet-origineel venster waaronder een tweedelig keldervenster. Aan deze zijde is de wagenschuur aangebouwd.

De WAGENSCHUUR/PAARDENSTAL heeft witgepleisterde gevels op een trasraam van bruine klinkers en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele pannen; strakke houten windveren; topgevel voorzijde opengewerkt houten fries; vakwerk van bruine baksteen.

In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) twee houten deuren met roedenverdeling onder een strek van bruine baksteen en in de top een roosvenster met rondom een rollaag van bruine baksteen.

De overige gevels zijn vanaf de openbare weg niet te zien.

Waardering

Villa met praktijkruimte en aangebouwde wagenschuur/paardenstal van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met praktijkruimte en aangebouwde wagenschuur/paardenstal uit 1906 in de provincie Groningen in een Overgangsarchitectuur met Chaletstijl elementen

- vanwege de fraaie vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur