Vlagtwedde I 5137
Hoofdstraat 10, 9561 JA te Ter Apel

Inleiding

HERENHUIS met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1905 in een Eclectische stijl in opdracht van Albert Hesse, een telg van de zeer welgestelde boerenfamilie Hesse. In 1964 werd de schuur verbouwd tot woning waarbij in de voorgevel de houten deuren werden vervangen door een groot venster, in de westgevel een nieuw raam en in oostgevel een nieuwe deur en vensters zijn geplaatst.

Het herenhuis is monumentaal gelegen op een ruim lichtglooiend terrein aan de Hoofdstraat langs het Ter Apelkanaal. Het perceel wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1905 stammend ijzeren HEK met drie openslaande delen. Links voor het huis staat een monumentale linde. Aan de rechterzijde lag oorspronkelijk een fraai vormgegeven siertuin.

HERENHUIS met aangebouwde SCHUUR.

Het deels één deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde HERENHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengesteld dak waarop leidekking; witgepleisterde gevelbanden; fries met gekleurd metselmozaïek (achterzijde rode baksteen); vijf gemetselde schoorstenen met gedraaide keramieken pijp; houten goot deels op houten klossen; aan de westzijde één en aan de voorzijde twee dakkapellen onder ingesnoerde zinken spits waarin een staand venster; aan de achterzijde twee niet-originele dakkapellen. De gevels worden geleed door H-vensters onder een segmentboog met witgepleisterde aanzetstenen en trommel gevuld met gekleurd metselmozaïek; vensters op de begane grond glas-in-lood in de bovenlichten; onder de vensters op de eerste verdieping een rechthoekig vlak gevuld met gekleurd metselmozaïek.

In het centrale risalerende geveldeel aan de voorzijde (zuidgevel) twee H-vensters waarboven twee H-venster; aan de linkerzijde een gevelsteen waarop geschreven `A.H. 1905 E.B.' waarboven twee H-vensters. De entree in uitgebouwd portiek bevindt zich in het linker geveldeel en bestaat uit twee houten paneeldeuren met ijzeren panelen en bovenlicht waarin glas-in-lood onder een segmentboog met trommel; vier treden hoge hardstenen stoep met aan de linkerzijde een muurtje. De portiek bestaat uit een afgeknot schilddak, dat rust op een houten stijl; decoratief houten vakwerkachtig fries. Links van de entree een H-venster. Tegen het rechter geveldeel is een serre op rechthoekige plattegrond onder lessenaarsdak en op een gepleisterde basis aangebouwd; goot op houten klossen; houten fries; H-vensters met glas-in-lood en bovenlicht waarin decoratieve houten roedenverdeling en gekleurd glas; onder de vensters houten beschot. Aan de voorzijde van de serre een houten schuifdeur met aan weerszijden een H-venster, aan de linkerzijde een smal H-venster en aan de rechterzijde drie H-vensters.

In de westgevel drie T-vensters.

In het linker geveldeel van de achtergevel (noordzijde) een niet-origineel liggend venster en twee T-vensters. In het risalerende rechter geveldeel een klein staand venster onder rollaag en een drieruits keldervenster onder rollaag. Aan de linkerzijde van dit geveldeel de achteringang, die bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin glas met bovenlicht waarin glas-in-lood onder een segmentboog met trommel; vier treden hoge aangesmeerde stoep met aan weerszijden een gemetseld muurtje. Rechts van de ingang een klein staand venster onder rollaag.

In de oostgevel drie H-vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de hal de granito vloer, de witte tegellambrizering met lichtblauw fries (putti, guirlande), de houten trap met houten leuning en hekwerk op de verdieping, het stucplafond, de houten tochtdeur waarin geëtst glas en roedenverdeling met zijlicht waarin geëtst glas en roedenverdeling en driedelig bovenlicht met rondboogvormige roedenverdeling en gekleurd glas, in de serre het beschoten balkenplafond, in de woonkamer aan de voorzijde de zwartmarmeren schouw waarboven pilasters, het stucplafond, in de grote slaapkamer aan de achterzijde het beschilderde plafond met rozet (Art Nouveau), de zwartmarmeren schouw waarboven pilasters, in de dwarsgang de houten vloer, in de gang van het achterhuis de houten vloer en het stucplafond, in het toilet de tegelvloer, in de keuken (nu berging) de houten schouw, in de kelder de rood/zwarte plavuizenvloer, in de hal op de verdieping het tweedelige daglicht.

De aangebouwde SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen aan de voorzijde op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een wolfdak waarop grijze muldenpannen; niet-originele goot; niet-originele schoorsteen; gemetselde nokschoorsteen; topgevels met wolfeind vlechtwerk; houten gootlijst.

In de voorgevel (zuidzijde) een niet-origineel venster met vierdelig bovenlicht onder een segmentboog met trommel, een niet-originele deur met bovenlicht en niet-origineel afdak en twee T-vensters.

De westgevel wordt door zes muurdammen in vijf gevelvelden verdeeld, waarin vier getoogde liggende zesruits vensters onder rollaag en een niet-origineel venster.

In de achtergevel met wolfeind (noordzijde) zes getoogde liggende zesruits vensters, dubbele getoogde houten staldeuren onder een houten latei, een houten deur met bovenlicht onder rollaag en een houten deur, alle onder rollaag. Aan de linkerzijde bevindt zich een niet-originele aanbouw.

De oostgevel wordt door vijf muurdammen in vier gevelvelden verdeeld waarin een getoogd vierruits venster onder strek, een niet-originele deur en drie niet-originele H-vensters.

Waardering

Herenhuis met aangebouwde schuur en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een herenhuis met aangebouwde schuur uit 1905 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur