Muntendam E 389
Borgercompagniesterweg 33, 9632 TC te Borgercompagnie

Inleiding

OLDAMBTSTER BOERDERIJ gebouwd in 1887 in opdracht van L. Vos. De boerderij die is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Eclectische elementen, lag oorspronkelijk aan het Borgercompagniesterdiep. Het gedeelte van het diep waaraan deze boerderij ligt, is later gedempt. In 1981 is de boerderij van binnen deels verbouwd. Het pand is nu in gebruik als woning.

De boerderij wordt omgeven door een grote tuin met oude monumentale bomen, waaronder een beuk en een kastanje, van de weg gescheiden door een haag. In de haag twee beweegbare ijzeren toegangsHEKKEN (een enkel hek en een dubbel hek), bestaande uit regels en stijlen met gietijzeren punten, tussen gepleisterde pijlers. Voor de boerderij staan twee leilinden.

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ met aan de rechterzijde drie krimpen en aan de linkerzijde één krimp, opgetrokken in een roodbruine baksteen. Het wolfdak is aan de woonhuiszijde gedekt met een zwart geglazuurde platte Friese pan, heeft een kroonlijst en op de nok een gemetselde schoorsteen; de schuurzijde is gedekt met een rode Hollandse pan.

Het geheel onderkelderde VOORHUIS heeft de hoofdentree midden in de voorgevel (zuidwest), die bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren panelen onder een halfrond bovenlicht met een verguld paard binnen een decoratieve gietijzeren omlijsting. De deur bevindt zich in een portiek met segmentboog en een omlijsting bestaande uit twee pilasters met fantasiekapitelen en een kroonlijst; de portiek heeft gepleisterde wanden en een gestuct plafond met rozet. Voor de deur een gemetselde stoep met crème tegels in de vier treden en de bovenste trede van gietijzer. Aan weerszijden van de entree twee achtruits vensters en twee keldervensters, alle onder een getoogde strek. Bovenin de gevel vijf getoogde tweeruits zaadvensters. In zowel de noordwest- als de zuidoostgevel twee achtruits vensters en drie keldervenster, alle met getoogde strek.

In de eerste krimp van de zuidoostgevel drie zesruits vensters met getoogde strek, twee keldervensters, en een vernieuwde deur met bovenlicht onder een getoogde strek en een gemetselde stoep met crème tegels in bordes en trede. In de tweede krimp een vernieuwd H-venster, een licht getoogd H-venster en een dubbel venster onder één segmentboog (oorspronkelijk een deur).

Bij de derde krimp begint het deels nieuw opgetrokken SCHUURgedeelte met een schuurdeur met zijlicht, een staand venster, vijf getoogde ijzeren drieruits schuurvensters en een getoogde staldeur.

De achtergevel van de schuur heeft een hoge schuifdeur (oorspronkelijk dubbele deeldeuren), twee later dichtgemetselde staldeuren, vier getoogde ijzeren schuurvensters en drie ijzeren zaadvensters; alle vensters hebben een decoratieve roedenverdeling. Aan de gevelwand de initialen van de opdrachtgevers in ijzeren letters: "L.R.V." en "I.E.O.", wat staat voor: Lammert R. Vos en Ida E. Oldenziel. In de noordwestgevel van de schuur vijftien kleine, getoogde ijzeren vierruits schuurvensters en in de krimp vernieuwde dubbele schuurdeuren en een ijzeren roosvenster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het balkenplafond, de gepleisterde rondboog met decoratief beschilderde sluitsteen met onder andere het bouwjaar: 1887; in de beide voorkamers de houten vensterbanken, de blinden en de houten schouw met schelpmotief; de kelder met gemetselde troggewelfjes.

Waardering

Oldambtster boerderij en twee hekken van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij (veenkoloniale variant) uit 1887

- vanwege de sobere, doch verzorgde traditionele vormgeving met Eclectische elementen