Meeden H 280
Hereweg 314, 9651 AS te Meeden

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS, waarschijnlijk in eerste instantie gebouwd in 1840 en deels vernieuwd in 1870. Opdrachtgever was A. Tonkes, die het huis tegenover zijn boerderij liet bouwen. In 1940 werd het achterhuis opnieuw ingedeeld, waarbij er een aantal nieuwe vensters zijn aangebracht in de zuid-, oost- en westgevel. De woning, die is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Eclectische elementen, wordt omgeven door een diepe tuin met een boomgaard, begrensd door een meidoornhaag. De tuin wordt aan de voorzijde van de straat gescheiden door een ijzeren HEK, bestaande uit een beweegbaar deel en een vast deel. Het hek is samengesteld uit ijzeren regels en spijlen tussen pijlers bekroond met knoppen. De woning is fraai gelegen aan de als gebied met bijzondere waarden aangewezen Hereweg.

Omschrijving

RENTENIERSWONING opgetrokken in een roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam afgezet met een gepleisterde rand. Het afgeknotte schilddak, gedekt met namaakleien (niet origineel), heeft drie hoog opgemetselde schoorstenen en een kroonlijst. De gevels worden geleed door in blokken gepleisterde pilasters en omlijste H-vensters met kroonlijst. De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (noord) en bestaat uit een gepleisterde portiek tussen twee in blokken gepleisterde pilasters onder een kroonlijst met dubbele consoles; in de portiek, die een omlijsting heeft met kroonlijst, een dubbele paneeldeur met deurlichten met gietijzeren panelen onder een bovenlicht; voor de deur een natuurstenen stoep (drie treden) tussen twee natuurstenen muurtjes met zwarte decoratieve vlakken. In het dakvlak boven de entree een gemetselde dakkapel met plat dak en een paar openslaande deuren onder een bovenlicht met aan weerszijden een gepleisterde pilaster. In de voorgevel vier omlijste H-vensters en vier keldervensters met diefijzer. In de oostgevel eveneens vier omlijste H-vensters en vier keldervensters en in de westgevel vier omlijste H-vensters en twee keldervensters. In het dakvlak van zowel de oost- als de westgevel een kleine houten dakkapel met één venster onder een steekkapje met decoratieve windveren. In de deels gepleisterde achtergevel (zuid) een H-venster.

Aan de achtergevel het aangebouwde ACHTERHUIS opgetrokken in een rode baksteen. Het afgeknotte zadeldak, gedekt met een zwarte platte ruitvormige pan heeft een geprofileerde goot met eronder een fries van decoratief metselwerk tussen banden van pleisterwerk. In de oostgevel een (later verkort) H-venster, een driedelig venster met bovenlicht en strek en een gemetselde portiek met paneeldeur met twee deurlichten met smeedwerk en een bovenlicht; voor de deur een gietijzeren stoep met gemetseld bordes. In de westgevel twee smalle kleine vensters onder een rollaag, een (niet origineel) venster en een getoogd gietijzeren schuurvenster met decoratieve roedenverdeling. De achtergevel met strakke windveren heeft een groot venster (niet origineel), een houten deur en vier getoogde gietijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de in houtnerfstructuur gelakte paneeldeuren; de gemarmerde lambrisering; de houten vloer. In de voorkamer het plafond met decoraties van papier-maché; de zwart marmeren schouw met decoratief gepleisterde schacht; de houten vensterbanken en blinden; de bedsteden-kastenwand. In de kelder de vloer met plavuizen, de houten aardappelrekken, de gepleisterde bogen en het houten balkenplafond.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit omstreeks 1840-1870

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving met eclectische elementen

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het voorhuis en het hek, en delen van het interieur

- vanwege de typerende ligging tegenover de boerderij aan de als gebied met bijzondere waarden aangewezen Hereweg

achterhuis nieuwe indeling

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning