Meeden H 615 A2
Meeden H 615 A1
Hereweg 249, 9651 AG te Meeden

Inleiding

RENTENIERSWONING, volgens een gevelsteen gebouwd in 1874 in opdracht van K. H. Nanninga Detmers. Het pand kreeg waarschijnlijk nieuwe bewoners in 1904 en is toen enigszins verbouwd getuige een tweede gevelsteen. De woning, die is opgetrokken in een Eclectische stijl, is in 1966 opgedeeld in twee woningen. Het achterhuis is toen deels verbouwd. Met name in de schuur werden twee slaapkamers gebouwd.

Het pand is beeldbepalend gelegen aan het begin van het dorp aan de Hereweg, die is aangemerkt als gebied met bijzondere waarden. Voor de woning staan twee linden.

Omschrijving

RENTENIERSWONING met aangebouwd achterhuis. Het voorhuis is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam, afgezet met een gepleisterde bies. Het schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde zwarte Friese golfpan, heeft twee gemetselde schoorstenen met kap en een kroonlijst. De gevels worden geleed door licht getoogde H-vensters met omlijsting en kuif. De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuid) in het doorgetrokken, decoratief gepleisterd middenrisaliet onder een steekkap met kroonlijst met bovenop drie gepleisterde ornamenten. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren panelen onder een getoogd bovenlicht met gietijzeren levensboom met wapen met vergulde adelaar, binnen een ondiep portiek met natuurstenen stoep (drie treden) tussen twee natuurstenen zijmuurtjes met zwarte vlakken. Aan weerszijden van de entree een gepleisterde pilaster en een gevelsteen, met aan de linkerzijde de tekst: K.H.N. & E.B. 1874 en aan de rechterzijde: T.S.D. & A.N. 1904; boven de entree een houten balkon met houten hek met gietijzeren spijlen, steunend op decoratieve consoles. Een paar openslaande deuren onder een schouderboog met aan weerszijden een gepleisterde pilaster verlenen toegang tot het balkon. Tevens in de voorgevel vier licht getoogde H-vensters met omlijsting en kuif. De oostgevel heeft drie H-vensters met omlijsting en kuif, en drie getoogde keldervensters met diefijzer; de westgevel heeft twee H-vensters met omlijsting en kuif, twee keldervensters en een platte uitbouw met aan elke zijde een H-vensters met omlijsting en kuif. Aan de achtergevel (noord) een aangebouwd ACHTERHUIS met een verbreed SCHUURgedeelte, opgetrokken in een roodbruine baksteen, onder een aangekapt schilddak met wolfeind. In de westgevel van het achterhuis twee H-vensters onder een strek en een deur met deurlicht met gietijzeren paneel onder een bovenlicht met strek. Aan de oostgevel van het achterhuis een houten serre met T-vensters met bovenlichten van gekleurd glas, op een gepleisterd trasraam onder een plat dak met kroonlijst op klossen; de noordzijde van de serre is later opgemetseld in een rode baksteen met decoratieve gevelband van gele en rode baksteen en heeft een getoogd gietijzeren achtruits schuurvenster met segmentboog van gele en rode baksteen. De gevels van het schuurgedeelte zijn later gewijzigd.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het rijk gedecoreerde stucplafond met rozet met rieten korf; de segmentboog met houten pilasters met diamantknoppen en opvallende kuif. In de kamers de gestucte, grotendeels gekleurde plafonds met florale motieven; het rozet met rieten korf; de houten vensterbanken en blinden; de zwart marmeren schouwen met gepleisterde schacht.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd achterhuis en schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde:

- als voorbeeld van een vrij gave rentenierswoning uit 1874

- vanwege de opvallende eclectische ornamentiek