Zuidbroek F 308
Uiterburen 53, 9636 ED te Zuidbroek

Inleiding

VILLA gebouwd op de plaats waar voorheen een drostenhuis stond. Dit huis is in 1872 afgebroken en werd in 1875 vervangen door de villa die de naam `Drostenborg' kreeg. Bij het in een Eclectische bouwtrant opgetrokken pand hoort een fraai aangelegde landschapsTUIN, waarvan het oorspronkelijke padenpatroon grotendeels verdwenen is. De tuin heeft een ronde vijver met elsen eromheen, een bergje, een gazon en een aantal oude bomen, waaronder beuken en een plataan. Aan drie zijden een gracht met singelbeplanting. In de tuin staat een opvallend houten tuinhuisje dat oorspronkelijk bij de boerderij aan de Kerkstraat 39 hoorde en derhalve buiten de bescherming valt. In de achtertuin nog restanten van de oude boomgaard.

In 1984 is het bestaande achterhuis van de villa gesloopt en is op dezelfde plek een nieuw achterhuis gebouwd van ongeveer dezelfde afmetingen, dat buiten de bescherming van rijkswege valt. Deze ingreep heeft echter het aanzien van het huis nauwelijks aangetast.

Het geheel omgrachte villaterrein is bereikbaar via een oprijlaan met aan weerszijden bomen, gemarkeerd door twee gemetselde pijlers met "Drostenborgh" erop. Om de villa staan vier lindenbomen.

Omschrijving

VILLA opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het pand heeft in blokken gepleisterde gevels onder een zadeldak met strakke windveren en een geprofileerde goot, gedekt met een zwarte platte Friese pan. De beide topgevels hebben een gepleisterde waterlijst. De gevels worden geleed door staande vensters met een bovenlicht in de vorm van een accoladeboog, bestaande uit twee ovale ruiten en een trommel met een kruisvormig ornament.

De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel en bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren deurpanelen en een decoratief kalf, onder een accoladevormig bovenlicht als bij de vensters; voor de deur een natuurstenen stoep (vier treden) tussen twee natuurstenen "zijwanden" waarin de initialen van de opdrachtgevers en het bouwjaar uitgehakt zijn: "W.L.J. 18" en "R.B. 75". Links van de entree twee staande vensters en in de topgevel een achtzijdig accoladeboogvormig kozijn waarbinnen vier druppelvormige glasruiten en decoratieve elementen. De voorgevel (oost) heeft vier staande vensters; in het midden een erkerachtige, driezijdige uitbouw onder een vijfzijdige steekkap met houten piron, een gebogen fronton met zinken bekleding en een gepleisterde rand in zigzag motief. Onder het fronton een onderbroken goot, steunend op twee gepleisterde, decoratieve consoles, waartussen een rond gepleisterd vlak met leeuwekop. Onder het middelste venster van de uitbouw een verdiept vlak waarop "Drostenborch" staat geschilderd. De zuidgevel heeft twee staande vensters, twee keldervensters met diefijzer en in de topgevel een identiek venster als in dat van de noordgevel.

Aan de achterzijde (westgevel) een keldervenster en de aanbouw uit 1984, die buiten de bescherming valt.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming omdat het een nieuwe indeling heeft gekregen.

Villa en tuin van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: