520979 - Nooit-Gedacht
Nieuwe Pekela H 785
Jan R. Stuutstraat F 6, 9663 SE te Nieuwe Pekela
Jan R. Stuutstraat F 7, 9663 SE te Nieuwe Pekela

Omschrijving

Voormalige DIRECTEURSWONING uit omstreeks 1888 met aangebouwd ACHTERHUIS opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Eclectische elementen. De deels onderkelderde woning is opgetrokken in een bruine baksteen op een in blokken gepleisterd trasraam en heeft gemetselde hoekpilasters. Het schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een kroonlijst met klossen en op de nok twee gemetselde schoorstenen. In de voorgevel (zuidoost) de hoofdentree bestaande uit een (vernieuwde) deur met (vernieuwd) bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting met schouderboog en pleisterwerkaccenten; voor de deur een natuurstenen stoep (twee treden) tussen twee gemetselde muurtjes (niet origineel). Aan weerszijden van de entree twee H-vensters met houten onderdorpels binnen een gepleisterde schouderboog omlijsting met pleisterwerkaccenten. In het dakvlak boven de entree een houten dakkapel onder een steekkap met fronton en bakgoot op houten klampen; aan de voorzijde twee openslaande vensters onder een bovenlicht met spiegelboog tussen twee houten pilasters.

In de noordoostgevel drie omlijste H-vensters als aan de voorzijde en in het dakvlak een houten, platte dakkapel met kroonlijst en een openslaand venster met bovenlicht tussen twee pilasters. In de zuidwestgevel twee omlijste H-vensters en een deur met bovenlicht (niet origineel) in een gemetselde portiek met geknikte segmentboog; in het dakvlak een identieke dakkapel als aan de noordoostzijde.

De achtergevel (noordwest) wordt in beslag genomen door een aangebouwd ACHTERHUIS opgetrokken in een bruine baksteen op een gepleisterd trasraam. Het aangekapte dak heeft zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pannen, een goot op klossen en aan de noordwestzijde een topgevel met strakke windveren. In de zuidwestgevel twee driestrooksvensters met gepleisterde wenkbrauwboog, twee (vernieuwde) deuren met bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting en een staand tweeruits w.c. venster. In het dakvlak een platte houten dakkapel (niet origineel) waarin twee keer drie H-vensters en een hoge gemetselde schoorsteen. De noordoostgevel heeft drie T-vensters en een H-venster, alle met een gepleisterde wenkbrauwboog, een smal w.c. venster en een (vernieuwde) deur met tweeruits bovenlicht onder een segmentboog.

In de achtergevel met hoeklisenen drie H-vensters met gepleisterde wenkbrauwboog en een paneeldeur met gietijzeren deurpaneel onder een bovenlicht binnen een gepleisterde deuromlijsting; op de verdieping een vernieuwd balkon, een paar openslaande balkondeuren onder een licht getoogd drieruits bovenlicht binnen een omlijsting van gele baksteen. Aan weerszijden van het balkon een gepleisterde driehoek binnen een omlijsting van gele baksteen (in de linker driehoek is later een deur geplaatst). Bovenin de topgevel een halfrond ijzeren venster met roedenverdeling met rondom gele baksteen.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang dubbele tochtdeuren naar het achterhuis met deurlichten met bewerkt en gekleurd glas en erboven het gepleisterde vlak met onder andere een anker en een kruis; het gestucte plafond met rozet en de gepleisterde vlakken in de wanden. In de voorkamers de marmeren schouwen met gepleisterde schacht, de houten vensterbanken en de blinden, de gestucte plafonds.

Directeurswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een directeurswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de sobere traditionele vormgeving met Eclectische elementen

- vanwege de functionele relatie met de houtzagerij

- vanwege de markante ligging aan het Pekelderhoofddiep, bij de entree naar het terrein met de houtzagerij

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

wijziging plattegrond