Oude Pekela A 2228
Thorbeckelaan 5, 9665 CA te Oude Pekela

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in de jaren dertig in opdracht van aannemer H? Dijkhuis. Het pand is gebouwd door de aannemers Dijkhuis en Geert Kuiper in een stijl waarin Amsterdamse School en Engelse landhuisstijl elementen zijn te herkennen. De naam `Lina' is afkomstig van de dochter van de opdrachtgever. De garage, gelegen links achter de woning, stamt uit 1958 en komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het pand is gelegen op een langwerpig perceel, dat deels is omhaagd.

WOONHUIS met platte aanbouw aan de achterzijde.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde woonhuis op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donker gesinterde baksteen; de voorgevel en zuidgevel zijn deels beschoten. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje Tuiles du Nord; gemetselde schoorsteen op de nok; overkragende houten goot, bij de platte aanbouw goot op decoratieve houten klossen; op het noordelijk dakvlak een beschoten dakkapel onder plat overkragend dak waarin een driedelig venster. De gevels worden geleed door liggende en staande vensters onder rollaag.

In de aankapping van het linker geveldeel van de voorgevel (oostzijde) een halfronde boog die toegang verleent tot de entree, waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep. Rechts van de aankapping een staand tweedelig venster waarboven in metalen letters de naam Lina. In het risalerende rechter geveldeel een liggend vijfdelig venster waarboven een staand driedelig drieruits venster.

In de zuidgevel, dat deels is doorgetrokken in het dakvlak, een staand tweedelig tweeruits venster, een staand drieruits venster, een keldervenster in een gemetselde koekoek waarboven twee staande drieruits vensters, een driedelig liggend venster en op de hoek een liggend tweedelig venster. De entree in portiek bevindt zich in de aankapping rechts in de zuidgevel, rustend op een gemetselde vierkante pijler. De entree bestaat uit een houten paneeldeur waarin glas waarvoor een gemetselde stoep en rechts een staand tweedelig venster; niet-originele tegelvloer; aan de linkerzijde van de aankapping een halfrond twaalfruits venster, aan de voorzijde een twaalfruits venster met aan de binnenzijde van het portiek een gemetselde bloembak.

In de achtergevel (westzijde) van de platte aanbouw een liggend tweeruits venster; aan de linkerzijde een liggend venster en aan de rechterzijde een niet-originele deur en een venster. In de achtergevel van het woonhuis een staand tweedelig drieruits venster.

In de noordgevel twee staande drieruits vensters en een staand tweedelig drieruits venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de hal de houten trap met decoratieve dichte leuning, in de woonkamer de schouw van hout en bruine baksteen, in de keuken de houten kast en schouw.

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen met Amsterdamse School en Engelse landhuisstijl elementen

- vanwege de markante vormgeving en opvallende detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur