Nieuwe Pekela H 685
Jan R. Stuutstraat F 24, 9663 SG te Nieuwe Pekela
Jan R. Stuutstraat F 24 A, 9663 SG te Nieuwe Pekela

Inleiding

Rooms-Katholiek SCHOOLGEBOUW, genaamd St. Bonifatiusschool, gebouwd in 1931 in opdracht van het R.K. kerkbestuur van de Heilige Bonifacius. De twee-klassige lagere school werd ontworpen door architect Jan Kruijer uit Nieuwe Pekela in een verstrakte Amsterdamse Schoolstijl; Kruijer heeft verschillende RK-scholen ontworpen in de provincie Groningen. De plattegrond is opgebouwd uit een L-vormige gang die twee klassen, georiënteerd op de zon, ontsluit. De kamer van de directeur is gevestigd in de toren. Aan de zuidzijde bevindt zich een overdekte speelplaats, die nu is dichtgezet. Opvallend aan het ontwerp zijn de twee entrees. De toegang aan de voorzijde was voor de pastoor, de zijingang (noordzijde) voor de kinderen.

Door een dreigende leegloop fuseerde de school in 1973 met een openbare school. De school heeft diverse functies gehad. Een schildering waarop St. Joris en de draak zijn afgebeeld herinneren aan padvinders die in het pand gehuisvest waren. In 1993 is de school verbouwd tot woonhuis. In de loop der tijd zijn de dakkapellen aan de voor- en achterzijde verdwenen.

De school is niet direct gelegen aan de openbare weg maar is gebouwd achter de bestaande lintbebouwing. Een toegangsweg gelegen aan de F. Stuutstraat verleent toegang tot de vrijstaande school, die wordt omgeven door weiland.

Omschrijving

SCHOOLGEBOUW op nagenoeg rechthoekige plattegrond bestaande uit een één verdieping hoog volume met aan de kopse kant (noordzijde) een twee verdiepingen hoog volume. Het één verdieping hoge volume is opgetrokken in een roodbruine baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop roodbruin geglazuurde Gotische pannen; fries van gele baksteen; overkragende houten goot. Het platte twee bouwlagen tellende volume is opgetrokken roodbruine baksteen waarboven gele baksteen in siermetselverband met op de hoeken uitkragende betonelementen. De gevels worden geleed door meerdelige liggende vensters waarin deels roedenverdeling onder een betonnen latei en roodbruin bakstenen onderdorpel.

De hoofdentree in portiek onder een betonnen luifel bevindt zich in het twee verdiepingen hoge volume aan de rechterzijde van de voorgevel (oostzijde). De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren waarvoor een twee treden hoge hardstenen stoep; vloer van zwarte en rode tegels; rechts een gemetselde bloembak; boven de luifel een bovenlicht. Boven de entree in een nis met keperboog een beeld van baksteen, voorstellende St. Bonifatius als bisschop (in de linkerhand een bisschopsstaf en in de rechter een evangelieboek doorkliefd door een zwaard) en een betonnen kruis dat deels boven de gootlijst uittorent; rechts een betonnen vlaggenstokhouder met houten vlaggenstok; links op de hoek een liggend tweedelig venster. Aan de linkerzijde van de voorgevel in het één verdieping hoge volume twee liggende meerdelige vensters met in de bovenlichten roedenverdeling waarvoor gemetselde bloembakken; tussen de vensters een betonnen luifel waaronder oorspronkelijk een bankje heeft gezeten. Op de linker hoek de overdekte speelruimte onder plat dak die nu is dichtgezet; niet-originele deuren en metselwerk.

In de zuidgevel van de speelruimte niet-origineel metselwerk.

Aan de linkerzijde van de achtergevel (westzijde) een platte aanbouw waarin een liggend driedelig venster. Achter deze aanbouw in de achtergevel van het twee bouwlagen hoge volume een liggend driedelig venster. In de achtergevel van het één bouwlaag hoge volume twee driedelige vensters met roedenverdeling, met aan weerszijden een achtruits venster en aan de linkerzijde twee en aan de rechterzijde drie vierkante vensters.

In de noordgevel van het twee bouwlagen hoge volume twee liggende driedelige vensters. In de noordgevel van het platte volume de entree voor kinderen en een liggend driedelig venster. De entree onder een betonnen luifel bestaat uit twee houten paneeldeuren met ijzeren gehengen waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de geglazuurde blauwe vensterbanken, de schildering van St. Joris en de draak, in de hoofdgang de geel/zwarte tegelvloer, de lambrizering van gele en blauwe geglazuurde tegels en de natuurstenen trap met ijzeren leuning, in de dwarsgang de rood/zwartblauwe tegelvloer.

RK-schoolgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een lagere RK-school uit 1931 in de provincie Groningen in een verstrakte Amsterdamse Schoolstijl

- vanwege de strakke vormgeving en geometrische detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur