Nieuwe Pekela I 396
Jan Oldenburgerstraat E 98, 9663 RW te Nieuwe Pekela

Inleiding

VILLABOERDERIJ gebouwd in de jaren twintig van de twintigste eeuw in opdracht van H. Nieboer, waarschijnlijk ontworpen door architect Jan Kruijer uit Nieuwe Pekela in een Overgangsarchitectuur. In 1957 werd aan de linkerzijde een garage aangebouwd. De garage komt samen met de verbouwde bijschuur, gelegen links aan de achterzijde van de boerderij, niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking wegens te geringe architectonische kwaliteit. In 1958 werd de oorspronkelijke dakkapel op het linker dakvlak vergroot. Vanaf omstreeks 1985 is de boerderij alleen in gebruik als woonhuis.

De boerderij is prominent gelegen aan het lint langs het Pekeler Hoofddiep. Aan de linkerzijde van de boerderij bevindt zich nog een oude boomgaard.

VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR.

Het deels één, deels twee verdiepingen tellende, deels onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van rechthoekige granieten keien en wordt gedekt door een deels overkragende samengestelde kap waarop oranje geglazuurde kruispannen; twee gemetselde schoorstenen, nokschoorsteen met kap; aan de voorzijde een houten dakkapel met halfronde kap waarin twee negenruits vensters, aan de oostzijde een niet-originele dakkapel; zinken piron; houten goot op klossen; betonnen fries. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten roedenverdeling en geel glas onder een betonnen latei; aan weerszijden van het kalf een rechthoekig betonelement; granieten onderdorpel.

De entree in portiek bevindt zich in het rechter geveldeel van de voorgevel (noordzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur met zij- en bovenlichten waarin roedenverdeling en geel glas; vier treden hoge granieten stoep. Het portiek is opgebouwd uit een lessenaarsdak dat rust op drie granieten zuilen waartussen een boogvormig opengewerkt fries; in de rechter zijgevel een smal H-venster. Aan de rechterzijde van de entree drie H-vensters. In het risalerende linker geveldeel een erker met afgeronde hoeken waarin vijf H-vensters; bakstenen fries. Boven de erker een balkon met betonnen balustrade; dubbele openslaande houten balkondeuren waarin glas met bovenlichten met aan weerszijden een H-venster.

In de oostgevel vier kleine smalle H-vensters, een T-venster, een T-venster met zijlichten, twee H-vensters en een liggend en een driedelig keldervenster met diefijzers.

Tegen de achtergevel (zuidzijde) is de schuur aangebouwd.

In de westgevel links een driehoekige erker op een betonnen vloer gedekt door een schilddak waarop oranje geglazuurde leipannen waarin twee H-vensters. Aan de rechterzijde van de erker een ijzeren brievenbus. In de topgevel rechts twee H-vensters waarboven een tweedelig smal H-venster met zijlichten bekroond met een betonnen decoratie in schelpvorm en waarvoor een ijzeren balustrade rustend op een betonnen onderbouw.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met roedenverdeling en houten omlijsting, de vensters met houten omlijsting en vensterbanken waarop houten bloembankjes en waaronder houten panelen, de plafonds met geometrische patronen, in de hal de houten tochtdeur met zij- en bovenlichten en houten omlijsting, de houten bordestrap, in de woonkamer de zwart marmeren schouw.

De HOOFDSCHUUR is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop grijze muldenpannen (oostzijde deels niet-originele sneldekkers); bakstenen fries; zinken goot; muurankers; gemetselde schoorsteen op het oostelijk dakvlak; vier windkasten onder zadeldak op het oostelijk dakvlak.

Aan de voorzijde van de eerste krimp van de oostgevel een H-venster; aan de zijkant drie H-vensters en twee opgeklampte houten deuren met drieruits bovenlicht waarvoor een twee en vier treden hoge betonnen stoep. Aan de voorzijde van de tweede krimp een H-venster; aan de zijkant een niet-originele garage (niet beschermd), zes getoogde achtruits vensters onder rollaag en een verbouwde bijschuur (niet beschermd).

In de achtergevel (zuidzijde) dubbele getoogde opgeklampte houten schuurdeuren onder rollaag, twee schuifdeuren waarvoor niet-originele platen, een getoogd staand venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en vier getoogde achtruits zaadvensters (waarvan één dichtgezet) onder rollaag.

Aan de voorzijde van de eerste krimp van de westgevel dubbele getoogde houten schuurdeuren waarvoor niet-originele platen onder rollaag; in de zijgevel acht getoogde achtruits vensters en een dubbele opgeklampte houten schuurdeur, alle onder rollaag.

Villaboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in Overgangsarchitectuur

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering van het voorhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur