Aalburg E 814
Maasdijk 217, 4261 AJ te Wijk en Aalburg
Maasdijk 219, 4261 AJ te Wijk en Aalburg

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Maasdijk, deels in het dijklichaam gelegen voormalige BOERDERIJ van het langgeveltype, met middenlangsdeel en dakhuis met hooiluik, in oorsprong uit omstreeks 1800, maar in zijn huidige verschijningvorm daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. De boerderij in Ambachtelijk-Traditionele trant vertegenwoordigt een vrij uitzonderlijke type, aangezien de langgevelopzet is verenigd met een middenlangsdeel, in combinatie met de merkwaardige uitbouw ten behoeve van de hooibevoorrading. In het recente verleden heeft het gebouw een aantal wijzigingen ondergaan, waarbij de voormalige stal werd omgevormd tot woonruimte. De deeldeur werd hiertoe dichtgezet. Aan de achterzijde werd een bescheiden uitbouw toegevoegd. Tevens zijn de schuiframen in het oude woongedeelte vernieuwd.

Omschrijving

De boerderij is van het langgeveltype en bestaat uit een woongedeelte links en een hierop aansluitend voormalig bedrijfsgedeelte met middenlangsdeel rechts. De boerderij heeft en rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een asymmetrisch zadeldak met wolfeind boven de linker zijgevel. Aan de achterzijde is door de ligging tegen de rivierdijk slechts één bouwlaag aanwezig. Het dak bezit hier een diepe afsteek. De tweede bouwlaag fungeert aan de dijkzijde als hoofdverdieping. Het bedrijfsgedeelte bezit geheel rechts aan dijkzijde een hoog opgaand dakhuis met topgevel, zadeldak en dubbel houten opgeklampt hooiluik. De rechter zijgevel hiervan is in baksteen uitgevoerd en sluit aan op de topgevel boven de rechter zijgevel van de boerderij.

Het dak is gedekt met riet en bezit op de nok gebakken nokvorsten en een bakstenen schoorsteen. Het zadeldak van het dakhuis heeft aan de voorzijde houten windveren met een makelaar. In de dakschilden enige moderne dakramen, zonder monumentale waarde.

De gevels van de boerderij zijn gemetseld in handvormbaksteen in kruisverband. De voorgevel van het woongedeelte aan de Maasdijk heeft een symmetrische indeling en bezit in midden een ingang met kozijn met duivejagerprofiel en niet oorspronkelijke voordeur. Boven het kalf een enkelruits bovenlicht met gietijzeren levensboom. Aan weerszijden bevinden zich twee vensters met kozijnen met luiksponning, rollagen aan de onderzijde, vernieuwde zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Geheel rechts bevindt zich het deels houten dakhuis met dubbel houten opgeklampte hooizolderluik. De rechter zijgevel van het voormalige bedrijfsgedeelte heeft in de middenas een dichtgezette deeldeuringang onder een steens korfboog. In de dichtgezette opening thans een moderne ingang. Rechts een niet oorspronkelijk venster met zesruits raam, geheel links een klein venster met rollagen boven en onder, kozijn met luiksponning en een vierruits schuifraam. Geheel bovenin een klein halfrond zoldervenster met steens rondboog, rollaag aan de onderzijde en een stalraam met vorktracering.

Langs de schuine zijde sluit de gevel af met bakstenen vlechtingen. De linker zijgevel van het woongedeelte heeft in de tweede bouwlaag twee vensters met rollagen aan onder- en bovenzijde, kozijnen met luiksponning en zesruits schuiframen. Het rechter venster heeft opgeklampte luiken. In de zolderverdieping bevinden zich twee vensters met rollagen aan onder- en bovenzijde, kozijnen met duivejagerprofilering en vierruits schuiframen. Voorts beneden twee getoogde keldervensters met rollaag onder en een drie- of vierruits raam met diefijzers. Vlechtingen langs de schuine zijden. De achtergevel is grotendeels gemoderniseerd en voorzien van een lage uitbouw, gemetseld in baksteen in halfsteens verband. Geheel links en rechts bevinden zich nog delen oorpronkelijk metselwerk. De gevel bezit verder geen monumentale onderdelen. Het inwendige van de voormalige boerderij bezit een aantal authentieke elementen. De voormalige stalruimte is geheel verbouwd tot woonruimte. In het oorspronkelijke woongedeelte diverse oorspronkelijke binnendeurkozijnen met paneeldeuren; in de beide kamers in het linker gedeelte bevinden zich bedstedekasten. De rechter voorkamer bevat eveneens bedstedekasten en een gemarmerde houten schoorsteenmantel. Kelders met enkelvoudige balklaag (rondhouten). Tweede kelder met tongewelf, onder linker deel woongedeelte, voorzien van een rode estrikkenvloer. Eenvoudige sporenkap.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een eenvoudige langgevelboerderij met middenlangsdeel, in zijn huidige verschijningsvorm daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, vanwege de situering tegen het dijklichaam van de Maasdijk van een vrij uitzonderlijk type. Dit zeldzame boerderijtype heeft de deelingang onder in de rechter zijgevel, terwijl de hooizolder bevoorraadbaar is via een groot hooiluik in een uitgebouwd dakhuis boven de aan de dijk gelegen langsgevel.

Het object heeft ensemblewaarden wegens de markante, prominente situering aan de rivierdijk, als karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Maasdijk te Spijk.

Het object is verder van belang wegens de gaafheid van de uiterlijke verschijningsvorm.