Aalburg C 1660
Aalburg C 1273
Raadhuisstraat 21, 4266 EA te Eethen
Raadhuisstraat 21 a, 4266 EA te Eethen

Inleiding

Forse BOERDERIJ met dwarsdeel, gelegen aan de westelijke zijde van de Raadhuisstraat in Eethen. De kortgevelboerderij dateert in zijn huidige verschijningsvorm uit het derde kwart van de 19de eeuw en kan typerend worden genoemd voor het westelijke deel van het rivierengebied en in het bijzonder het Land van Altena. Vrij bijzonder is de asymmetrische opzet van het bedrijfsgedeelte, dat aan de zuidzijde ten opzichte van het voorhuis sterk uitspringt en aan deze zijde een veel lagere zijgevel heeft dan aan de noordzijde. De boerderij bezit geen specifieke stijlkenmerken. Het gebouw bleef wat betreft de uitwendige verschijningsvorm in gave staat bewaard. Tot de weinige wijzigingen behoort de toevoeging van een met riet gedekte dakkapel op het linker dakschild van het voorhuis. Opmerkelijk is de op de voorgevel geschilderde Duitse tekst "Glauben, Kämpfen, Siegen", waarschijnlijk een herinnering aan de oorlogstijd.

De boerderij is gelegen op een eenvoudig erf met aan de voorzijde een kleine siertuin met geschoren hagen en een reeks coniferen. Achter de boerderij staat een forse schuur (geen monumentale waarde).

Omschrijving

Forse kortgevelboerderij met dwarsdeel, met L-vormige plattegrond, één hoge bouwlaag en een zadeldak met wolfeinden boven voor- en achtergevel. Het bedrijfsgedeelte springt ten opzichte van het voorhuis naar links toe uit en bezit een asymmetrische opzet. De linker zijgevel is een stuk lager dan de rechter zijgevel, die dezelfde hoogte heeft als het voorhuis. Het voorhuis bezit binnen de kap nog twee verdiepingen. Het dak is geheel gedekt met riet, met op de nok gebakken nokvorsten en twee bakstenen schoorstenen. Het rechter dakvlak wordt doorbroken door een doorgestoken dakkapel met zadeldakje en houten hooiluik. Op het linker schild een moderne dakkapel.

De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband en voorzien van een gepleisterd plint. Vensters en ingangen in het woongedeelte bezitten ter afsluiting 1½-steens strekken.

De voorgevel is symmetrisch van indeling en bezit in de middenas de hoofdingang, voorzien van een kozijn met kraalprofiel, gewijzigde deur en een 2-ruits bovenlicht met eenvoudig glas-in-lood. Aan weerszijden bevinden zich twee vensters met kozijnen met luiksponning, hardstenen lekdorpels, 6-ruits schuiframen en opgeklampte houten luiken. De verdieping bevat twee vensters met 6-ruits schuiframen. Geheel bovenin tenslotte een klein zoldervenster met 4-ruits schuifraam. De gevel bezit bakstenen vlechtingen en eenvoudige smeedijzeren staafankers. Centraal boven de hoofdingang is in geschilderde letters de tekst "Glauben, Kämpfen, Siegen" aangebracht. De rechter zijgevel heeft in het woongedeelte drie vensters van hetzelfde type als in de voorgevel, alsmede een ingang met paneeldeur met twee ramen met smeedijzeren roosters, voorts een 2-ruits bovenlicht. In het rechter gedeelte van de gevel bevindt zich een hoge dubbele houten opgeklampte deeldeur met kleine ruiten in het bovendeel. Voorts twee lagere stalingangen en twee stalvensters. De linker zijgevel heeft in het woonhuisgedeelte drie vensters van hetzelfde type als in de voorgevel. In de naar de straat gerichte voorgevel van het bedrijfsgedeelte een ingang met niet oorspronkelijke deur. Links een klein venster met enkelruits raampje. In de zijgevel van het bedrijfsgedeelte een reeks rechthoekige stalvensters met 2-ruits ramen en rechts een getoogd stalvenster. De achtergevel heeft drie opgeklampte rechtgesloten staldeuren en vier kleine getoogde stalvensters met vorktracering. Tevens een klein getoogd raampje geheel bovenin.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft als forse boerderij, gelegen binnen de bebouwde kom van Eethen en daarmee verwijzend naar de vroegere agrarische betekenis van dit gebied, cultuurhistorische waarde. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde vanwege als goed en gaaf voorbeeld van een forse kortgevelboerderij met dwarsdeel, van een in het Land van Altena in de 18de en 19de eeuw streekeigen boerderijtype, gekenmerkt door het voorhuis met voorname, hoog opgaande symmetrisch ingedeelde voorgevel, het zadeldak met klein wolfeind boven de kopgevels en de dwarsdeelopzet met deeldeuren in één der zijgevels. De boerderij Raadhuisstraat 21 onderscheidt zich binnen deze groep door het breed opgezette bedrijfsgedeelte, dat ten opzichte van het voorhuis uitspringt. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Raadhuisstraat in Eethen, waar het object tot de weinige gaaf gebleven historische gebouwen behoort en door zijn prominente ligging en monumentale uitstraling een zeer beeldbepalend element is.