521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen kwam uit een bekende fabrikantenfamilie en stond zelf te boek als fabrikant van leer- en textielprodukten. Het grafmonument dateert uit omstreeks 1919.

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een grote kelderzerk met tombe en opstand met gebeeldhouwde engel. Het graf is bedekt door een brede hardstenen vloer, aan drie zijden omgeven door een lage hardstenen muur met in cirkels gevatte kruisvormige openingen. Op de hoeken afgeronde hardstenen palen waarop in laag-reliëf kruisen. De palen worden bekroond door witmarmeren vuurpotten waaruit een vlam ontspringt. Tussen de palen aan de voorzijde twee gebogen, geprofileerde wangen met in laag-reliëf enkele ranken. Op de vloer een naar achter oplopende hardstenen tombe met op de zerk het opschrift 'Gerardus A.N. Aelen 1875-1919 / Anna G. Aelen v. Steen 1880-1942'. Tegen de voorzijde van de tombe een hardstenen cartouche zonder opschrift. De zerk sluit aan op een hardstenen enigszins in- en uitgezwenkte opstand met op de voorzijde een witmarmeren driehoekige plaquette met portretfoto op porselein van G. Aelen waaronder een banderol zonder tekst. Hierboven een rechthoekige witmarmeren plaat met het opschrift 'Familiegraf / van / Gerardus A.N. Aelen'. De opstand wordt bekroond door een geprofileerde dekplaat met tandlijst. Deze vormt de basis voor een levensgrote, in wit marmer uitgevoerde engel met opgeheven, gespreide vleugels. In de rechterhand heeft de engel een bazuin, in de linkerhand een boek. Achter de engel een kruis met driepas aan de kruisarmen en op de kruising een cirkel.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling in de vorm van een bijzonder grafmonument. Het object is tevens van belang vanwege de typologie en de uniciteit. Het object is bovendien van belang doordat het onderdeel uitmaakt van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument fam. Aelen.

Betreft grafmonument familie Aelen