Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521017
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82728/79
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas de Charro, geboren in Den Haag, had zich later in Tilburg gevestigd als wollenstoffenfabrikant en kassier. Het grafmonument op de begraafplaats aan de Bredaseweg werd omstreeks 1899 geplaatst en is vervaardigd in het atelier van V. Barette.

Omschrijving.

Grafmonument bestaande uit een portico op een tombe. Het geheel in hardsteen uitgevoerde grafmonument met Neogotische elementen bestaat uit een oplopende tombe met op de zerksteen het opschrift 'In memoriam / Fredericus N.I. de Charro / *1-8-1890 +11-11-1940 / Helena de Charro / *2-2-1887 +1-12-1955'. Achter de tombe een samengestelde opstand in de vorm van een portico. Op de basis van de portico het opschrift 'Mijn Jezus Barmhartigheid'. Op deze basis een nis onder rondboog op granieten zuiltjes met dobbelsteenkapitelen. In de achterwand van de nis een rond venster met glas-in-lood vulling, voorstellende de stervende Christus met doornenkroon. Hieronder in de nis een hardstenen plaat met opschrift 'F.N. de Charro / 1851-1899 / mevrouw / Helena E.M. de Charro- / Bellini / 1849-1921'. De nis wordt bekroond door een topgevel met licht uitkragende schouders, het geheel onder een ezelsrug. Op de topgevel het PX-monogram en de letters A(lpha) en O(mega). Op de top een kruis. Op de tombe, rechtsvoor, de signatuur 'V. Barette'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege de typologie in combinatie met het materiaalgebruik, door de toepassing van glas-in-lood in een in de stijl van een portico opgericht grafmonument. Het grafmonument verkeert ook nu nog technisch in een goede staat. Het object is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument familie De Charro.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1899
globaal
Betreft plaatsing grafmonument De Charro

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft grafmonument familie De Charro

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Barette, V. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafmonument famlie De Charro