521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich de Neo-Gotische GRAFKAPEL van de familie Bogaers. De kapel werd omstreeks 1901 gebouwd. De maker is L. Petit.

Omschrijving.

Neogotische, geheel uit hardsteen opgetrokken grafkapel op rechthoekige basis onder zadeldak. De grafkapel heeft in de topgevel aan de voorzijde een ingang met opgeklampte deur onder geprofileerde spitsboog, rustende op zuilen waarvan de basementen en bladkapitelen zijn uitgevoerd in wit marmer. Boven de ingang een rondvenster met driepastracering. Hierboven, evenwijdig aan het rondvenster, in een boog het opschrift 'Aan onze dierbare ouders'. De voorgevel wordt geflankeerd door pinakels in twee geledingen, de tweede overhoeks geplaatst. Op de schachten van de pinakels witmarmeren casementen. De pinakels worden bekroond door een kepel en finaal met hogels. Op de toplijn van de voorgevel een hardstenen ezelsrug waarop hogels. Op de top een witmarmeren kruis op kruisbloem, het geheel op een hardstenen basement. In de zijgevels elk een spitsboogvenster met ojief en driepastracering. De achtergevel heeft op de hoeken smalle zuilen die reiken tot de dakvoet. De zuilen hebben witmarmeren basementen en bladkapitelen. In de top van de achtergevel een venster in de vorm van een kruis met, uitgezonderd aan de voet, in driepas eindigende kruisarmen. De achtergevel wordt bekroond door een marmeren kruisbloem op hardstenen basis. De kapel heeft een zadeldak met licht overstekende, geprofileerde hardstenen dakvoet. Aan de achterzijde een licht overstek. Het dak is gedekt met bitumen en wordt bekroond door een hardstenen geprofileerde vorstkam. De kapel heeft een hardstenen plint. In het interieur witmarmeren platen met de namen der overledenen (deze zijn door de vensters nauwelijks leesbaar), een altaarmensa op consoles en een columbarium uit hout. Aan de voor- en rechterzijde van kapel een lage buxusheg met voor de ingang twee geprofileerde hardstenen paaltjes met bronzen haken voor een (verdwenen) ketting. De vensters in de zijgevels hebben een glas-in-lood vulling, daterend uit ca. 1901 en 1975-1980. In het venster in de linkerzijgevel (ca. 1901) de tekst 'Gratia memoria plena / nostri Guilielmi Bogaers / qui in urbe Bruxellis / christi formam hominis / caelestis expectat / et matris nostrae / Theodora Smit / festum resurrectionis / expectans in urbe / Hagae Comitis'. Boven de tekst de wapens Bogaers en Smit onder helmteken. Onder de tekst de wapens Pollet en Brantjes, geheel onder de wapens Van Dooren, Van der Hulst, Ypma en Truffino. In het venster in de rechterzijgevel een vrouw zittende op een dier (fenix?), met tekst 'Laeta memoria / Antoinettae / in vita mea / sol / serotinus'. Onder de vrouw een roos en tulp en twee onbekende wapens.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het object is van belang vanwege de typologie en de gaafheid van de geheel in hardsteen uitgevoerde neogotische grafkapel. De grafkapel is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkapel(H) Katholieke begraafplaats Betreft grafkapel familie Bogaers.

Betreft grafkapel familie Bogaers.

Betreft grafkapel familie Bogaers