Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521053
Complexnummer
521051 - Complex H. Dionijsius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82715/151
Kadastrale aanduiding
Tilburg N 17967
Goirkestraat 68, 5046 GL te Tilburg
Goirkestraat 70, 5046 GL te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

FAMILIEGRAF de Beer uit 1898 in Neo-Gotische stijl, naar ontwerp van de Tilburgse architect A. de Beer, uitgevoerd door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering rechterpaal onder). Het graf, genummerd CD/19, is gemaakt voor: Johannes de Beer (*30-5-1815 +10-8-1899), timmerman op de Veldhoven en Aldegonda Kleijberg (*28-2-1812 +29-5-1893) en o.a. voor hun zoon Adriaan de Beer (*23-5-1844 +12-4-1898).

Adriaan is architect van o.a. de volgende Tilburgse gebouwen: St. Josephgesticht (1877), Clarissenklooster (1890) aan de Lange Nieuwstraat, Missiehuis M.S.C. (1890) aan de Bredaseweg, Trappistenabdij (1891) aan de Koningshoeven en de kerk van de Hasselt (1898) aan de Hasseltstraat.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een hardstenen toren, die gedragen wordt door een vierkante sokkel, met op de hoeken zuiltjes, die op hun beurt bogen dragen. In de hierdoor ontstane nissen bevinden zich reliëfs: - kruis, anker en hart - lauwerkrans met Christusmonogram - evangelieboek met alfa- en omegatekens - duif met tak. De toren heeft aan de hoeken eveneens zuilen en wordt naar boven toe aan alle vier zijden spitsvormig afgesloten. Langs de bovenrand hogels en kruisbloemen. De toren wordt bekroond door een pinakel met kruis. De grafteksten, in gotisch kapitaal, bevinden zich tussen de zuilen van de toren: "Zalig de dooden die in den heer sterven"; "Van nu aan reeds zegt de geest zullen zij rusten van hunnen arbeid en hunne werken volgen hen (openb. XIV.13)" en "Zij rusten in vrede" (2x). Rondom het monument, op een hardstenen bordes, staan tien paaltjes, met elkaar verbonden door ijzeren kettingen met schakels en doornmotief.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de architectenfamilie De Beer. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521051. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf Katholieke begraafplaats Betreft familiegraf De Beer als graf Janssens-van Spaendonck

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact
Betreft graf De Beer
verbouwing
1922
1922
exact
Betreft aanleg graf Janssens-van Spaendonck

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Betreft graf Janssens-van Spaendonck
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft familiegraf De Beer

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beer de, H. en A.G. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
Betreft familiegraf De Beer
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft zowel graf De Beer als Janssens-van Spaendonck