Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521054
Complexnummer
521051 - Complex H. Dionijsius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82715/167
Kadastrale aanduiding
Tilburg N 17967
Goirkestraat 68, 5046 GL te Tilburg
Goirkestraat 70, 5046 GL te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

GRAF Willy de Beer uit 1924, door steenhouwer/beeldhouwer L. Petit (signering op zerk). Het graf, genummerd D/02, is gemaakt voor: Willy de Beer(*30-8-1903 +14-1-1924).

Op haar bidprentje staat verder nog haar volledige naam: Wilhelmina Johanna Antoinette Maria de Beer, geboren in Tilburg, gestorven in Scheveningen na een langdurig en smartelijk doch voorbeeldig gedragen lijden.

Omschrijving

Het graf heeft een roodgranieten Art-Deco portico, die voorzien is van een kruis. In de portico een witmarmeren beeld van een schrijdende jonge vrouw, neerkijkend op de zwartgranieten zerk met grafschrift.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken en de katholieke grafcultuur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521051. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf Katholieke begraafplaats Betreft zowel graf W. de Beer als kinderen De Beer-Eras

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1924
exact
Betreft graf W. de Beer
verbouwing
1899
1899
exact
Betreft aanleg graf kinderen De Beer-Eras

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Betreft graf W. de Beer

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft graf W. de Beer