Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521061
Complexnummer
521059 - Waterreinigingsinstallatie
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82717/97
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Tilburg V 1150
BY Hoevensekanaaldijk, Tilburg

Omschrijving

Inleiding

Het BEZINKBASSIN, dat uit 1936 dateert, is gelegen aan de hoofdverbindingsas van het terrein. Dit bassin dient om het chemisch gebonden en samengevlokte vuil te laten neerslaan. Het wordt anno 1998 nog gebruikt bij overmatige regenval.

Omschrijving

Het bezinkbassin bestaat uit een grote ronde bak met een diameter van 37,50 m, waarvan de wanden zijn opgetrokken uit beton. De betonnen vloer van het bassin loopt naar het midden toe af. Het gat in het midden dient voor de slibafvoer. Daartoe is het bassin voorzien van een mechanische slibruimer van het type Dorr-Oliver (die in 1988 is gereconstrueerd volgens het oorspronkelijke model). Deze bestaat uit een twee-armige stalen constructie met schrapers, die over de bodem beweegt en zo het slib naar het midden werkt. De stalen waterinvoer steekt uit het midden van het bassin omhoog. Een stalen loopbrug (eveneens in 1988 naar oorspronkelijk model gereconstrueerd) verbindt de rand van het bassin met het centrum.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het is illustratief omdat de funktie goed aan het object is af te lezen en heeft daarmee een hoge getuigende waarde. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toepassing van beton. Het object is voldoende gaaf bewaard gebleven. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521059. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Betreft bezinkbassin en beluchtingstank

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1936
1936
exact
Betreft bezinkbassin
verbouwing
1927
1927
exact
Betreft aanleg beluchtingstank

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden