521059 - Waterreinigingsinstallatie
Tilburg V 1150
BY Hoevensekanaaldijk, Tilburg

Inleiding

De NABEZINKBAK, die is gelegen naast de beluchtingstank maakt eveneens deel uit van de proefopstelling van 1927 en diende om het slib van het beluchte water te laten bezinken. Hij wordt anno 1998 alleen nog gebruikt bij overmatige regenval.

Omschrijving

De nabezinkbak van het Dortmund-type bestaat uit een open, zeven meter diepe betonnen bak, die is opgedeeld in vier verdiepte en taps toelopende slibputten. Uit het centrum van de bak steekt een betonnen verdeelpunt omhoog, dat het inkomende water over de vier slibputten verdeelt. Vanaf de westzijde loopt een loopbrug, voorzien van een ijzeren balustrade, naar het centrum. Uit de vier slibputten steekt een betonnen inlaat omhoog, die ieder door twee betonnen dwarsspanten met de buitenwand zijn verbonden. Aan de binnenwand van de nabezinkbak is een overstortgoot aangebracht voor de afvoer van het gezuiverde water. Buiten de bak en onder het plaveisel ligt de afvoergoot voor het neergeslagen slib, dat door buisleidingen onderuit de verdiepte putten en onder druk van het water wordt afgevoerd. Een deel van het afgevoerde slib wordt terug geschept in de beluchtingstank.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uiting van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Hij is illustratief omdat de funktie goed aan het object is af te lezen en heeft daarmee een hoge getuigende waarde. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toepassing van beton. Het object is gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Het object is bijzonder zeldzaam. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Betreft nabezinkbak en slibgemaal

Betreft nabezinkbak