521059 - Waterreinigingsinstallatie
Tilburg V 1150
BY Hoevensekanaaldijk, Tilburg

Inleiding

Het gebouwtje met POMP- EN LABORATORIUMRUIMTE uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas van het terrein, ten oosten van het bezinkbassin en staat haaks op de vetvanger. Het diende een tweeledig doel, namelijk het verpompen van het water uit de vetvanger naar de (inmiddels geamoveerde) meetgoot em om chemische proeven te nemen.

Omschrijving

Het eenlaagse gebouwtje onder plat dak heeft een rechthoekig grondplan. Het is opgetrokken uit machinale baksteen. Het wordt in twee ongelijke delen verdeeld door een ruime onderdoorgang. De toegangsdeuren tot beide ruimten bevinden zich aan de binnenzijde van de onderdoorgang. Het linker en kleinste gedeelte omvat de pompruimte en het rechter gedeelte de laboratoriumruimte. In het linker gedeelte van de voorgevel is een rechtgesloten venster met ijzeren roedenraam met klapraam aangebracht. In het rechter gedeelte zijn twee rechtgesloten vensters met ijzeren roedenramen met klapraam aangebracht. In de westelijke gevel is een rechtgesloten venster met ijzeren roedenraam aangebracht. In het laboratoriumgedeelte van de noordgevel zijn twee rechtgesloten vensters met ijzeren roedenramen met klapraam aangebracht. Evenals in het rioolgemaal het geval is, zijn de wanden van de pompruimte betegeld (evenwel hier met witte muurtegels), is de vloer belegd met rode plavuizen en bestaan de plinten uit zwarte, in de hoek geronde tegels. Hier staat de elektrische motor opgesteld, die is verbonden met de centrifugaalpomp in de lage kelderruimte. Het keldergat is omhekt door een ijzeren balustrade. De laboratoriumruimte is op eenzelfde wijze betegeld als de pompruimte.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het heeft architectuurhistorische waarde als uitdrukking van het Nieuwe Bouwen. Exterieur en interieur zijn nog gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Betreft pomp-/laboratoriumhuisje en transformatorhuisje

Betreft pomp-/laboratoriumhuisje
Betreft bouw transformatorhuisje