Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521064
Complexnummer
521059 - Waterreinigingsinstallatie
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82716/172
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Tilburg V 1150
BY Hoevensekanaaldijk, Tilburg

Omschrijving

Inleiding

Het gebouw voor de eigen WATERVOORZIENING uit 1937 met elementen van het Nieuwe Bouwen bevindt zich langs de hoofdverbindingsas van het terrein en ten zuidwesten van het bezinkbassin. Het diende om de grondwaterpompen onder te brengen.

Omschrijving

Het tweelaagse gebouwtje, dat is opgetrokken uit machinale baksteen, is gebouwd op rechthoekig grondplan onder plat dak in een bouwwijze die is afgeleid van het rioolgemaal. De daklijst wordt geaccentueerd door windveerpannen. De gevels in de zuidwesthoek lopen uit in de schoorsteen, die iets boven de daklijst uitsteekt. De achterzijde kent een eenlaagse aanbouw onder ver uitstekend plat dak. In de voorgevel op de begane grond is een niet oorspronkelijk venster aangebracht. De toegangsdeur bevindt zich in de westgevel van de aanbouw. In de achtergevel van de aanbouw zijn twee verhoogde rechtgesloten venster met enkele ramen aangebracht. Langs dezelfde achtergevel loopt een ijzeren trap omhoog die toegang geeft tot het dak, vanwaar de enkele toegangsdeur op de verdieping kan worden bereikt.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als uitdruking van het Nieuwe Bouwen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de overige objecten en de beplanting. Het object is nog voldoende gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521059. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden