521087 - Complex Nieuwlandstraat
Nieuwlandstraat 28 A, 5038 SN te Tilburg
Nieuwlandstraat 30 A, 5038 SN te Tilburg
Nieuwlandstraat 32 A, 5038 SN te Tilburg

Inleiding

Het Eclecticistische HERENHUIS werd in 1901 gebouwd voor A.H.H. Kerstens. Dit was één der firmanten van de kassiers Kerstens en De Charro. Op de begane grond is anno 1999 een bloemist gevestigd, waarbij het interieur gespaard bleef. Het pand maakt deel uit van een ononderbroken gevelwand in de binnenstad.

Omschrijving

Het tweelaagse pand telt vier traveeën en heeft een rechthoekige plattegrond. Het afgeplatte mansardedak heeft voorschilden waarop schubleien. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De voorgevel is een pilastergevel met risaliet links, horizontaal verdeeld door een brede cordonlijst. Het basement is van hardsteen; onder de vensters bevinden zich diamantkoppen en bij de pilasters kussens. De rondboogvormige schuifvensters hebben een gedecoreerd kalf en een bewerkte sluitsteen. De dubbele geverniste vleugeldeuren zijn voorzien van rijk houtsnijwerk, koperen duwstangen en raampjes met smeedijzeren rooster. Het bovenlicht met sluitsteen, waarin de letters: A K zijn opgenomen, heeft de vorm van een korfboog. Boven de deur bevindt zich een hardstenen balkon op bewerkte consoles van hetzelfde materiaal, waarop openslaande deuren met getoogd bovenlicht uitkomen. De licht gewelfde balustrade van het balkon heeft een palmetmotief tussen arabesken. Dit motief keert ook terug onder de getoogde T-vensters van de etage. De rechte sluitsteen boven de ramen vormt de aanzet tot twee rondboogjes boven elk venster. De geprofileerde gootlijst wordt gedragen door met leeuwenkoppen en acanthusblad bewerkte consoles. Bij de ramen zijn er velden met baksteenmozaïek, in de risaliet is er plaats hiervan een cartouche met band- en rolwerk waarin "Anno 1901" staat aangegeven.

In het dak zijn drie dakkapellen aangebracht met rondboogramen en een gebogen fronton.

Achter de voordeur bevindt zich een vestibule met wit marmeren vloer en lambrizering. Op de muren en de plafonds van deze ruimte en in de voormalige woonvertrekken is uitbundig Neo-Renaissance stucwerk aangebracht. Naast echt marmer is er ook marmerschilderwerk toegepast. De voorkamer bezit een visgraatparket en een marmeren schouw met betegelde achterwand. De achterkamer met een houten schouw, en de serre zijn voorzien van polychrome cementtegels. De diverse enkele en dubbele paneeldeuren op de begane grond zijn voorzien van glaspanelen met geornamenteerd mousselineglas. Enkele deuren zijn uitgevoerd in walnoothout.

Waardering

Het pand heeft algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bloei van de nijverheid en de stichting van fabrikantenwoningen binnen de oude stedelijke structuur; het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de zeer rijke en verzorgde ornamentiek alsmede het materiaalgebruik ook in het interieur. Het complex is belangrijk vanwege de grote mate van gaafheid van het ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.