521090 - Complex Zusters van Liefde
Oude Dijk 11, 5038 VM te Tilburg
Oude Dijk 35, 5038 VM te Tilburg
Oude Dijk 29, 5038 VM te Tilburg
Oude Dijk 19, 5038 VM te Tilburg
Oude Dijk 9, 5038 VM te Tilburg

Inleiding

De SCHOOL werd gebouwd als het St. Theresialyceum in 1931. Architect van dit Expressionistische gebouw was Jos Donders. Heden staat het gebouw bekend onder de naam St. Jozefmavo. Oorspronkelijk was de school direct aangesloten op de bouwmassa van het Moederhuis. Sinds 1991 is het verbindende drielaagse deel verwijderd, deels ten gunste van een entree tot het stadspark, deels voor de bouw van een nieuwe gymzaal.

Omschrijving

Het drielaagse gebouw heeft een L-vormige plattegrond en is opgetrokken uit machinale baksteen met siermetselwerk. De daken zijn plat. De oostelijke voorgevel staat in de as van de Van Doorenstraat en wordt gekenmerkt door een vrijwel gesloten front. De begane grond heeft als sokkel vooral een horizontale belijning. Deze is te zien in de terugspringende baksteenlagen en in de doorlopende betonnen latei annex luifel boven de entree in het midden. Links van de ingang twee tweeruits ramen, rechts vier gekoppelde zesruits vensters. De vensters zijn voorzien van een stalen roedenverdeling. De eenvoudige dubbele deuren worden geflankeerd door een gewelfd deel met daarnaast plateaus voor plantenbakken. Op de linker is een -onleesbaar geworden- gevelsteen ingemetseld. Het gewelfde deel heeft reliëfmetselwerk en strekt zich uit over de gehele hoogte van de gevel. Hiertussen, boven de ingang, bevindt zich een halfronde erker met stalen roedenverdeling. Het bovendeel is plat: een gemetseld kruis tussen het siermetselwerk bekroont de erker. Aan weerskanten van dit middendeel boven de begane grond heeft de gevel golvend metselwerk. Deze golven lopen aan elke zijde uit in vijf hoog in de gevel tussen pilasters geplaatste ramen. De ramen rechts zijn nog voorzien van een glas-in-lood vulling. Tussen de witte betonnen cordonlijst hierboven en de uitkragende houten gootlijst is een meanderrand in reliëfmetselwerk zichtbaar. De noordelijke zijgevel heeft acht traveeën met grote stalen kozijnen in zestienruits roedenverdeling. Het benedendeel is openslaand, het bovendeel heeft klepramen. De vensters van de lokalen hebben betonnen lateien. De zuidelijke zijgevel heeft behalve de ramen van de klaslokalen, in de eerste travee spleetvensters tussen lisenen. Hierachter bevindt zich het trappenhuis. In de hoek tussen het frontgebouw en het achterste deel is er op de begane grond een leeg naoorlogs nisje. Rechts van de voorgevel is er een eenlaags deel onder plat dak, voorzien van een drieruits raam en het haaks op het frontgebouw staande deel is eveneens drielaags maar heeft een lagere verdiepingshoogte, waardoor de daklijn lager uitkomt. Het deel is vier traveeën diep en tien vensterassen lang. Op de zuidwestelijke hoek staat een slanke bakstenen schoorsteen met een betonnen dekplaat. De ramen hebben dezelfde vorm als het hoofdgebouw. In de achtergevel zijn drie dubbele deuren geplaatst. Het interieur heeft een tochtportaal. Hierboven, in de ronding van de erker, een beeld van St. Jozef met Kind. De gang ligt in het midden met aan beide zijden lokalen. Alle vertrekken zijn gemoderniseerd. De half transparante erker verlicht de gang van alle verdiepingen. De openbare ruimte bezit authentieke onderdelen. De genoemde erker wordt op elke etage afgeschermd door een ijzeren sierhekje met spiraalkrullen. De vloeren van de gangen zijn mat beige betegeld met een grijze rand. De lambrisering bestaat uit glanzend geglazuurde zachtgele tegels met vijf zwarte smalle sierranden en een brede zwarte sluitband. De aansluiting bij de vloer is afgerond, voor een betere hygiëne. De plafonds van de gangen zijn versterkt met betonnen balken met afgeschuinde zijden.

Links van de voordeur is er een gang die naar het brede trappenhuis leidt. De bordestrap is uitgevoerd in granito. De trapleuning is van hout, de ijzeren balustrade heeft sobere geometrische decoratie.

Waardering

De school is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaaleconomische en culturele ontwikkeling, in het bijzonder de stichting en groei van katholieke congregaties en hun zorg voor onderwijs en liefdadigheid, weerspiegeld in de geleidelijke groei van het complex, dat tevens van belang is als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de congregatiekloosters. Het object is een goed voorbeeld van een technische en typologische ontwikkeling. Het pand is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect. Het gebouw is een essentieel onderdeel van het grotere kloostergeheel en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het schoolgebouw is belangrijk vanwege de architectonische gaafheid van in- en exterieur.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Donders, J. ; Noord-Brabant