521117 - Complex Zwijsenstraat
Bisschop Zwijsenstraat 7, 5038 VA te Tilburg

Inleiding

KAPEL van het voormalige klooster van de Zusters van de Visitatie (Visitandinnen). Gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in Neo-Gotische stijl, vermoedelijk naar plannen van A.G.M. de Beer.

Omschrijving

De bakstenen kapel heeft een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gedekt met leien. Het schip is vier traveeën lang. Het koor is iets smaller en hoger en driezijdig gesloten.

Het object heeft een iets uitstekende bakstenen plint en aan de bovenzijde van de zijgevels een bakstenen fries met keperbogen. Op het dak een vierkante dakruiter bekroond door een vierkante spits, een kwartslag gedraaid ten opzichte van de toren.

In het midden van de voorgevel die door smalle steunberen in drieën wordt gedeeld is een openslaande houten deur met smeedijzeren beslag geplaatst. De deur heeft een spitsboogvormig bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. Beide worden omlijst door geprofileerde baksteen en bekroond door een wimberg. Hierin is een gepleisterd veld met in laag reliëf een voorstelling van het Heilig Hart. In het midden van de topgevel bevindt zich een roosvenster met witte, gepleisterde achtpas als omlijsting. De topgevel is voorzien van een getrapt fries en wordt bekroond door een natuurstenen kruis. Links op de hoek staat een ranke zeskantige traptoren met spits en piron en verspringend ten opzichte van elkaar smalle zijn staande glas-in-lood raampjes aangebracht. De bovenste geleding heeft een uitstekende rand van geprofileerde baksteen. Daarboven bevinden zich spitsboogramen met glas-in-lood.

De linkerzijgevel heeft éénmaal versneden steunberen. Per travee is een spitsboograam met glas-in-lood aangebracht op brede natuurstenen afzaten. Tegen de linker zijkant van het koor is een éénlaagse blokvormige aanbouw onder schilddak geplaatst. De zijgevel heeft een iets uitstekende plint, de gevel wordt geleed door lisenen en is voorzien van een bloktandlijst. In de gevel zijn samengestelde spitsboogramen geplaatst. Het koor heeft een fries met keperbogen en is op een driedelig spitsboograam in de zijgevel na geheel blind.

In het interieur is de oorspronkelijke toestand bewaard gebleven. De wanden zijn gepleisterd en in het midden voorzien van een band. Per travee zijn lisenen aangebracht. De kapel heeft paneeldeuren. In het rechtergedeelte bevindt zich een trap. Links is de sakristie gevestigd. Het neogotische altaar en de glas-in-lood ramen zijn nog aanwezig.

Waardering

De kapel is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de ontwikkeling van de katholieke congregaties in de negentiende eeuw. Het is een goed en herkenbaar voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. De kapel heeft ensemblewaarde als een essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Beer de, H. en A.G. ; Noord-Brabant