521117 - Complex Zwijsenstraat
Bisschop Zwijsenstraat 7, 5038 VA te Tilburg

Inleiding

ZIEKENZAAL met nonnenkoor van het voormalige klooster van de Zusters van de Visitatie (Visitandinnen). Gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in Neogotische stijl, vermoedelijk naar plannen van A.G.M. de Beer. Oorspronkelijk bestond intern een relatie met de kapel vanwaaruit men de dienst in de kapel kon volgen. Thans is deze relatie verbroken. Een deel van het muurwerk van de korte achtergevel is in 1966 vernieuwd naar plannen van de architect J. Donders.

Omschrijving

Tweelaagse bakstenen bouwmassa, op een samengestelde plattegrond onder een samengesteld dak gedekt met leien. Het dak bestaat uit haaks op elkaar geplaatste zadeldaken. De gevels hebben speklagen in zwarte steen, onder de goot is een bloktandlijst aangebracht. De gevel op de begane grond is voorzien van spitsboogramen. Op de verdieping zijn getoogde roedenramen in spitsboognissen geplaatst.

Beneden bevindt zich het voormalige slotgedeelte van de kapel, vanwaaruit de zusters de diensten in de kapel konden volgen. Deze heeft een lambrizering, paneeldeuren en een balklaag met troggewelven, rustend op tweemaal drie ijzeren kolommen. Hierboven bevindt zich een tiental cellen en oorspronkelijk een koortje met tralies vanwaaruit de zieken de mis konden volgen. Beide verbindingen zijn tijdelijk gedicht, maar de tralies bleven behouden.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden. Het is van cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de ontwikkeling van de katholieke congregaties in de negentiende eeuw. Het is een goed en herkenbaar voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het heeft ensemblewaarde, het is een essentieel deel van de kapel van het klooster.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenpaviljoen Betreft ziekenzaal met nonnenkoor

Beer de, H. en A.G. ; Noord-Brabant
Betreft A.G.M. de Beer