521127 - Complex De Kraan
De Kraan 1, 5056 EA te Berkel-Enschot

Vlaamse schuur, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882.

Omschrijving.

Parallel aan de boerderij staat op het achtererf een Vlaamse schuur, voorzien van een ankerbalkgebint, beschoten wanden met een bakstenen sokkel, een met riet gedekt schilddak waarvan het westelijke dakschild een spiegel heeft met muldenpannen en zowel aan de noordelijke als zuidelijke zijde op de oostelijke hoek een opgeklampte inrijpoort. In de zuidelijke en oostelijke gevel elk een tweetal kleine vierruits lichten. In de oostelijke gevel tegenover de deur naast het bakhuis een opgeklampte deur.

Waardering.

De Vlaamse schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G) Betreft Vlaamse schuur