521130 - Complex Koningsoord
Raadhuisstraat 26, 5056 HD te Berkel-Enschot

Omschrijving

Inleiding Het POORTGEBOUW bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar plannen van architect J. van Dijk. Het klooster is vanuit Chimay gesticht voor de zusters Trappistinnen en werd grotendeels betaald door het eveneens in Berkel-Enschot gesitueerde trappistenklooster Koningshoeven.

Omschrijving De poort bestaat uit een binnen- en een buitenpoort, gescheiden door een door muren begeleide binnenstraat. De buitenpoort bestaat uit twee bakstenen pijlers met kunststenen afdeklijsten. In elke pijler een spitsboogvormige beeldnis. De pijlers worden bekroond door smeedijzeren lantaarns. De straat naar de binnenpoort wordt begeleid door gemetselde muren, voorzien van brede spitsboogvormige nissen en bekroond door keramische afdeklijsten, bestaande uit tegels. De binnenpoort bestaat uit een in plattegrond rechthoekig gebouw, met centraal een doorgang, geflankeerd door twee kamers, elk met een spitsboogvenster met bakstenen vorkharnas aan de straatzijde. In de spitsboogvormige doorrijopening aan elke zijde een deur naar de belendende ruimten. In de topgevel boven de doorrijopening een spitsboogvormige beeldnis. De gevels van het gebouw zijn aan de straatzijde bekroond door een bakstenen lijst met kanteel-motief. Het zadeldak achter de topgevel is gedekt met een eternitlei. Achter de gekanteelde borstwering platte daken.

Waardering Het poortgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kloostervestigingen in de negentiende en twintigste eeuw, het is van belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve vrouwenklooster. Het heeft architectuurhistorisch belang als laat voorbeeld van traditionale toepassing van Neo-Gotische vormen voor kerkelijke gebouwen, het is van belang wegens de ornamentiek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen delen van het exterieur en het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat van belang is wegens de wijze van verkaveling en inrichting van het gehele terrein. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Nee Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Trappistenklooster Betreft rectoraat
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Katholieke begraafplaats

Geldt voor beide objecten

Dijk van, J. ; Noord-Brabant