521140 - Complex Slimstraat 7-9
Udenhout E 3251
Bij Slimstraat 9, 5071 EG te Udenhout
Bij Slimstraat 7, 5071 EG te Udenhout

Inleiding

Grafmonument op het links van de reeds eerder beschermde H. Lambertuskerk gelegen gedeelte van het KERKHOF.

Omschrijving

Hoge, hardstenen, sprongsgewijs verspringende sokkel met stèlevormige bekroning waarop hoog gietijzeren kruisbeeld met neogotische ajourdetaillering van pinakels, piroenen en kruisbloemen. Onder een rondboog in reliëf een kruisafname en aan de achterzijde een kruis met draperie. De tekst op de stèle luidt: 'Begraafplaats/van den weleerw. heer/Felix Cuijpers/geboren te Luijksgestel/20 november 1810/pastoor van Udenhout/6 juli 1859/overleden aldaar 8 mei 1884/zijn werken volgen hem/Apoc. C.XIV.V.13/R.I.P.'.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het is een goed voorbeeld van de fabrieksmatige productie van gietijzeren graftekens en heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tesamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft drie grafmonumenten

Betreft grafmonument Van Iersel