521144 - Complex Slimstraat 26
Udenhout F 5119
Slimstraat 26, 5071 EK te Udenhout

KOETSHUIS, gebouwd ca. 1880 en gelegen achter een Eclectisch herenhuis.

Omschrijving

Eenlaags koetshuis, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak met geglazuurde oud-Hollandse pannen gedekt. Twee getoogde inrijpoorten met opgeklampte schuifdeuren. Lijstgoot boven tandlijst. Topgevels met klimmend segmentboogfries en rollaag en overhoekse toppinakel. Aansluitend een bakstenen schansmuur op de erfscheiding.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van sobere detaillering aan een utiliteitsgebouw, behorend bij een woonhuis dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het geheel heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)