Tilburg P 8009
Acaciastraat 23, 5038 HE te Tilburg

Inleiding

Voormalige BROODBAKKERIJ uit 1932 in de stijl van het Functionalisme (de Stijl), naar ontwerp van architect S.G. Barenbrug (Tilburg), nu in gebruik als woonhuis. De bakkerij is gebouwd voor A. Vorselaars Jr. Aan de zuidkant van de bakkerij, op de hoek Elzenstraat/Acaciastraat ligt het bijbehorende oudere winkelhuis, dat niet in de bescherming is betrokken. Links in de voorgevel van de bakkerij bevindt zich een overbouwde poort, die toegang geeft tot een open binnenplaats achter de bakkerij. De binnenplaats grenst aan het winkelhuis. De bakkerij ligt ingeklemd tussen de huizen van de lintbebouwde Acaciastraat.

Omschrijving

Tweelaags bedrijfspand onder plat dak met aan de achterkant een eenlaagse uitbouw eveneens onder plat dak. De broodbakkerij is opgetrokken uit baksteen. De gevels zijn witgepleisterd. De voorgevel bestaat beneden uit twee delen: links twee deuren en rechts een halferker met driedeling gedeeltelijk voorzien van glas-in-lood, op een blauw betegelde plint. Boven in de tweede bouwlaag een smal driedelig liggend venster met eronder een zwartverglaasde lekdorpel, die gedeeltelijk in het gevelvlak doorloopt. Tussen beide bouwlagen een smalle betonnen luifel met daarop in ijzeren kapitalen de tekst: "Broodbakkery". Diepe neggen bij de vlakke voor- en poortdeur. Naast het zwart van de stalen kozijnen en ramen en het wit van het pleisterwerk zijn in de voorgevelcompositie van horizontale en verticale vlakken en lijnen, de primaire kleuren gebruikt. Het interieur is vrijwel in orginele staat. De oven van de bakkerij is uit de bakkerij van voor 1932. De verdieping wordt gebruikt als meelzolder. Onder het voorgedeelte bevindt zich een kelder. De verlaagde achterbouw is voorzien van een glaskap.

Waardering

De bakkerij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de groei van de nijverheid in het interbellum, het is van belang vanwege de zeldzame combinatie van stijl en bouwtype. Het heeft architectuurhistorisch belang als bijzonder voorbeeld van het functionalisme, toegepast op een bedrijfsgebouw, vanwege de afgewogen toepassing van slechts een beperkt gamma aan architectonische motieven en als voorbeeld van het oeuvre van de Tilburgse architect S.G. Barenbrug. Het is tot in de details van de kleurstelling gaaf bewaard gebleven en is tevens van belang wegens de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Bakkerij

Functionalisme