Tilburg N 3754
Besterdplein 40, 5014 HP te Tilburg

Inleiding

Voormalige POLITIEPOST annex BRANDSPUITHUIS uit 1909, naar ontwerp van het Gemeentelijk bedrijf Publieke Werken Tilburg. Gebouwd als politiewachtpost gelegen op de hoek van het Besterdplein en Hoefakkerstraat. Op het plein, liggend in de woonwijk de Besterd, vond de weekmarkt voor het noordelijk stadsdeel plaats, vermoedelijk de reden waarom juist hier behoefte was aan een politiepost. In 1977 is het pand verbouwd tot woonhuis.

Omschrijving

Eenlaags huis onder samengesteld zadeldak belegd met Tuile du Nord-pannen. L-vormige plattegrond. Voor- en zijgevel zijn symmetrisch van opzet en drie traveeën breed. Het opgaande werk bestaat uit een hardstenen plint met hierop een rode machinale baksteen gemetseld in kruisverband, een eenvoudige fries gevormd door een gele baksteen en een houten bakgoot op gootklossen. De muuropeningen zijn aan de bovenkant recht afgesloten en voorzien van een gemetselde segmentboog met een natuurstenen aanzet- en sluitsteen. De aanzetsteen heeft bovendien een afgeronde hoek. In de voorgevel een risalerend rondboogportaal met in de pilasters speklagen waarin een dubbele paneelvoordeur met bovenlicht, eveneens met rondboog. De zwikken van de boog en speklagen zijn van Franse kalksteen. In de zwik beeldhouwwerk van onder meer florale motieven en de wapens van de stad. In voor- en zijgevel kruisvensters met in de bovenlichten geel kathedraalglas in een achtruits roedenverdeling. Symmetrisch in voor- en zijgevel is in het dakvlak een dakkapel opgenomen met een gehoogd dakvlak. Op de nok van het dak bevindt zich een klokkentorentje met oorspronkelijk een luidklokje, voorzien van een cordonlijstje met aan alle zijden een oeil de boeuf en bekroond met een ui-vormige afdekking met siersmeedwerk en windwijzer.

Waardering

De voormalige politiepost annex brandspuithuis is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling van de stad en is tevens van belang in de typologische ontwikkeling van de politiebureaus. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en is tevens van belang als voorbeeld van de architectuuropvatting binnen de gemeentelijke afdelingen. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Politiebureau Politiepost annex brandspuithuis