Tilburg P 4377
Bredaseweg 321, 5037 LB te Tilburg

Inleiding.

WOONHUIS uit het tweede kwart van de twintigste eeuw, gebouwd in een Nieuw-Historiserende stijl voor de wijnhandelaar Kerstens. Karakteristiek hierin is het materiaalgebruik (blank gelakt hout, daktegels, glas-in-lood, sober gebruik van natuursteen) en het toepassen van vakwerk.

Omschrijving.

Het bakstenen huis bestaat uit een tweelaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder schilddak. Rechts van het huis is een éénlaagse bouwmassa op rechthoekige plattegrond in het verlengde van het huis, onder een half schilddak, tegen de hoofdmassa aangebouwd. Het rechter deel wordt door een garage in beslag genomen, tussen garage en huis is een brede onderdoorgang. De daken zijn gedekt met daktegels. De plint is uitgevoerd in rode baksteen, de overige delen van de gevels zijn geel. De rechter hoek van de voorkant van het huis is voorzien van een ronde, torenvormige uitbouw onder spits. Het midden van de voorgevel wordt bekroond door een topgevel met zadeldak. Op de begane grond van de toren bevindt zich de ingang. Deze ingang bestaat uit een houten deur in bewerkte natuurstenen omlijsting met tudorboog. Op de sluitsteen is een reliëf met voorstelling van een ananas aangebracht. De voorgevel heeft een hoog schilddak, in het midden voorzien van een erker over begane grond en verdieping doorlopend. De topgevel hierboven steekt aan de zijkanten iets uit. Erker en topgevel zijn uitgevoerd in vakwerk. Op de begane grond is de erker voorzien van een groot raam met kleinere bovenlichten met glas-in-lood. Tussen de ramen zijn zuilen gezet. Op de verdieping bestaat het raam uit een aaneengeschakelde band van glas-in-lood ramen. Aan weerszijden van de erker zijn gelijkvormige ramen aangebracht. Het dak is voorzien van een flinke overstek en loopt over beide zijgevels tot lager toe door. De rechterzijgevel telt één laag, de gevel wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door de onderdoorgang. Nog voor de ingangspartij (toren) is een half rond raam met glas-in-lood geplaatst. Achter de toren, in de onderdoorgang zijn ramen aangebracht, gedeeltelijk voorzien van luiken. De garage heeft twee poorten met afgeronde hoeken. In de poorten ruitvormige ramen. De achtergevel heeft een deur en een groot keukenraam in een éénlaags uitstekend gedeelte met balkon. Boven- en zijlichten zijn gevuld met glas-in-lood. De verdieping daarboven ligt evenwijdig aan de rest van de achtergevel. Het dak heeft een groot overstek over het balkon. Een lagere aanbouw, naast het uitstekende gedeelte heeft een lessenaarsdak. De ramen zijn aaneengeschakeld en steeds gevuld met glas-in-lood. Rechts ervan, op de begane grond terrasdeuren. Alle ramen met houten, blank gelakte kozijnen. De ramen zijn gevuld met glas-in-lood. In het dakvlak aan de achterzijde zijn smalle liggende dakkapellen geplaatst. Het vrijstaande woonhuis is omgeven door een grote tuin. In het interieur is de indeling grotendeels nog in oorspronkelijke staat. De entree leidt naar een hal in het ronde "torentje". Van daaruit loopt een gang evenwijdig aan de straat. Aan de voorzijde zijn kamers, aan de achterkant is onder meer een keuken geplaatst.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang, het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van villa's voor onder meer fabrikanten aan de groene uitvalswegen en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de villa. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het is van belang wegens de gaafheid.