Tilburg R 4957
Broekhovenseweg 130, 5021 LJ te Tilburg
Broekhovenseweg 130 O, 5021 LJ te Tilburg
Broekhovenseweg 130 Q, 5021 LJ te Tilburg

Inleiding

Voormalig PAKHUIS voor wol uit 1919. Het pakhuis was onderdeel van de "Ververij & Twernerij Broekhoven". Het is gebouwd voor de firma I. en C. Wouters naar ontwerp van de Tilburgse architect F.C. de Beer. Het pakhuis, dat op een achtererf staat, gaat gedeeltelijk schuil achter zes woningen van de Broekhovenseweg. De voor- of zuidkant ligt aan de voormalige fabrieksstraat van de ververij. Deze "eigen" weg staat loodrecht op de Broekhovenseweg. Het pakhuis is nu in gebruik als magazijn en groothandel.

Omschrijving

Het rechthoekige pakhuis bestaat uit vier bouwlagen inclusief het souterrain. Het heeft een plat dak. De vier buitengevels zijn, met uitzondering van de ingangspartij in de zuidgevel en de luifel in de oostgevel, identiek van opzet. Ze zijn vier en zes traveeën breed. Elke travee heeft in het souterrain een langgerekt horizontaal venster met op de bovenliggende bouwlagen drie verticale vensters, die drie aan drie gekoppeld zijn en gescheiden worden door twee smalle penanten. Het middelste heeft een verticaal houten taatsraam en de zijvensters een vast raam. Alle vensters zijn bezet met draadglas. De ingangspartij heeft een rolluik als deur over de volle breedte van de travee. Vermoedelijk zaten hier oorspronkelijk houten harmonicadeuren. Over de gehele breedte van de oostgevel bevindt zich ter hoogte van de overgang van de tweede naar de derde bouwlaag een betonnen luifel. De tweede bouwlaag is onder de luifel blind uitgevoerd. Onder de luifel bevindt zich een bestrating van natuurstenen kinderkopjes. Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Het basement wordt geaccentueerd door een rondgaande rollaag en hanekammen boven de vensters. Opzij van de vensters verbinden gemetselde lisenen de bovenliggende bouwlagen met de consoles van het overstekende dak. In de fries wordt het muurwerk afgesloten door siermetselwerk. Dak en consoles zijn van beton. Het pakhuis is een combinatie van een betonskelet bestaande uit 5 vloeren met balken met ertussen 15 kolommen. Buitenmuren en kolommen verjongen van souterrain naar zolder. Inwendig bestaan de opgaande buitenmuren uit schoon metselwerk eveneens in kruisverband. Het souterrain heeft een fabrieksvloer van gele rechthoekige "Usine" tegels. Het pakhuis heeft in de hal, achter de ingangspartij, een laadperron dat tegelijk de vloer vormt boven het souterrain. Vanuit de hal vindt het hijsen van goederen plaats naar de andere bouwlagen. De houten steektrappen zijn voorzien van twee opklapbare luiken waardoor goederen, via zo ontstane glijbanen, getransporteerd kunnen worden.

Waardering

Het pakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de technische en typologische ontwikkeling van de fabrieksarchitectuur na 1900. Het heeft architectuurhistorisch belang door de eenvoudige vormentaal en de toepassing van betontechniek. Het is van bijzonder belang voor het oeuvre van de Tilburgse bouwmeester F.C. de Beer. Het is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Beer, F.C. de ; Noord-Brabant