Tilburg B 9390
Professor Dondersstraat 20, 5017 HL te Tilburg

Inleiding

WOONHUIS uit 1928-1929 gebouwd in opdracht van Max Weil, directeur leerfabriek Oisterwijk. Het ontwerp van architect O. Triebel heeft invloed van Nieuwe Zakelijkheid. Het vrijstaande pand staat op de hoek van de straat.

Omschrijving

Tweelaags wit gepleisterd pand op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De bouwmassa bestaat uit twee tegen elkaar aan geplaatste volumes waarbij de rechter bouwmassa iets lager is. Op het dak van het linkergedeelte bevindt zich een opbouw onder een laag tentdak. Deze is voorzien van een groot overstek. Hieronder springt de opbouw op de hoeken telkens in, de overstek blijft op hoekpijlers rusten. De opbouw is voorzien van een band aaneengeschakelde liggende ramen. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd.

In de voorgevel aan de Prof. Dondersstraat is de ingangspartij in een smal terugliggend deel onder een ver uitstekende luifel geplaatst. De ver uitstekende luifel staat op smalle ijzeren kolommen. De oorspronkelijke houten rondboogdeur is vervangen door een glazen ingang. Ervoor, onder de luifel komen drie trappen samen op een bordes (één aan de voorkant en twee aan de zijkanten). De trappen zijn voorzien van dubbele leuningen, gemaakt van metalen buizen. Links daarvan zijn op de begane grond drie staande ramen met zesruits-verdeling geplaatst. Aan de rechterkant heeft de begane grond eveneens een reeks staande ramen, op de verdieping is, rechts van de ingangspartij, een tweetal grote vierkante ramen met kleine roedenverdeling geplaatst. In een terugliggend middendeel in de linkerzijgevel liggen enkele poorten. Daarboven is een bordes met spijlenhek en vlaggenstokhouder geplaatst. De balkondeur gaat over in een hoog staand raam met roedenverdeling. Daarnaast zijn kleine stervormige roosters aangebracht.

Op de begane grond bevinden zich aan weerszijden van het terugliggende deel smalle staande ramen. Op de verdieping zijn zoals in de voorgevel grote vierkante ramen aangebracht. Alle ramen hebben metalen kozijnen en zijn voorzien van een kleine roedenverdeling. In de huidige toestand zijn de kozijnen rood geverfd.

Enkele kelderluiken zijn net boven het maaiveld zichtbaar.

De achtergevel is gedeeltelijk blind uitgevoerd en heeft ter hoogte van het midden van de gevel een brede risaliserende schoorsteen met afdekplaat. Erachter op de begane grond twee ramen. Tegen de gevel is een nieuwe serre gebouwd. De rechterzijgevel heeft een aantal staande ramen zoals in de voorgevel. De achterste hoek is voorzien van terrasdeuren. Op de verdieping zijn staande ramen in eenzelfde vormgeving als op de begane grond aangebracht.

In het interieur is de indeling in grote lijnen gehandhaafd. In een grote hal, links in het pand, is een trap tegen de linkerzijgevel geplaatst (trap is gewijzigd). Er is ook een nieuwe lift in de hal aangebracht. Rechts daarvan strekken zich kamers uit. De inrichting is gedeeltelijk gemoderniseerd. Brede zwarte omlijstingen van de deuren zijn nog origineel. In de opbouw op het dak zijn rondom smalle kamers gemaakt. Het vrijstaande pand is omgeven door een tuin. De tuin wordt van de straat gescheiden door een lage betonnen muur.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van villaparken en de typologische ontwikkeling van de villa. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere stijlinvloeden van de nieuwe zakelijkheid, de vormgeving en detaillering en het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en is vanwege de stijlvormen en detaillering uiterst zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Functionalisme