Tilburg M 8417
Fabriekstraat 6, 5038 EN te Tilburg

Inleiding

Voormalige PARAPLUFABRIEK uit 1886 gebouwd voor Guillaume Gimbrère. De firma, die een zaak in de Heuvelstraat had, is opgericht in 1853. Het woonhuis van de firmant is de eveneens beschermde Stationsstraat 25. Fabriek en woonhuis liggen tot de sluiting van het bedrijf in 1956 op één L-vormig perceel grenzend aan beide straten. De overbouwde poort is nog steeds de achterom van het woonhuis. Na een brand in het begin van de eeuw is het oorspronkelijke mansardedak van de fabriek aan de achterkant opgetrokken en voorzien van een plat dak op de huidige hoogte. Nu is het woon- en pakhuis.

Omschrijving

De rechthoekige fabriek ligt op een L-vormig perceel met de voorgevel op de erfscheiding aan de straat. Drie zijden van de fabriek zijn vrijstaand. De oostelijke kopgevel ligt ingeklemd tegen de belendende bebouwing. De voorgevel van de fabriek heeft twee bouwlagen met hierboven een zolderverdieping gedekt door een plat dak met dakschild aan de straat voorzien van grijze kruispannen. Aan de achterkant drie bouwlagen.

De nagenoeg symmetrische voorgevel is negen traveeën breed. Elke travee bevat zowel op de begane grond als op de verdieping een getoogde muuropening met daarin gietijzeren roedenvensters met een I-profiel als latei. Het venster bevat een zesendertigruits verdeling met een verzwaarde middenstijl en een hardstenen lekdorpel. In de middentravee een dubbele voordeur en gietijzeren bovenlicht. Geheel links in de gevel een smalle overbouwde rondboogpoort. De indeling van de achtergevel komt voor de onderste twee bouwlagen overeen met die van de voorgevel. Een uitzondering vormt de middentravee, deze bevat namelijk op de verdieping een gietijzeren rondraam met geometrische roedenverdeling. De derde bouwlaag heeft houten vensters met een T-vormige indeling en een achterovervallend bovenlicht. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde rode baksteen gemetseld in kruisverband. Siermetselwerk onder de goot en in de boogtrommels boven de vensters. De westgevel is blind. Het achterliggende erf wordt aan de westkant door een gemetselde schansmuur afgesloten.

Het interieur is grotendeels authentiek. In de fabriek houten bordestrappen met leuningwrong en kuipstukken. De vloerconstructies bestaan uit stalen moer- en houten kinderbalken.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid in Tilburg en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabriekshoogbouw in de late negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege het bouwtype en de harmonische eenvoud van de toegepaste vormentaal. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw Betreft hier een paraplufabriek