Tilburg N 1374
Gasthuisring 8, 5041 DS te Tilburg

Inleiding

Voormalig BRANDSPUITHUIS uit ca. 1910 op rechthoekig perceel met de smalle zijde aan de straat. Nu in gebruik als transformatorhuisje bij de energiebedrijven. Het huis is gebouwd over een zuidelijk gelegen waterloopje van de Veldhoven. De voor- of oostgevel staat op de perceelsgrens. Het huis ligt half vrijstaand in de wijk Veldhoven aan de lintbebouwde Gasthuisring. Rond 1900 stond verspreid door Tilburg een tiental van dergelijke brandspuithuizen. Hierin stond materiaal bestemd ter bestrijding van brand en dergelijke. Ook bevond zich hierin een mobiele brandspuit, die in geval van brand snel ter plekke kon komen. De spuit werd bediend door de vrijwillige brandweer.

Omschrijving

Eenlaags brandspuithuis op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is gedekt met Oudhollandse pannen. De tuitgevel aan de straat bevat een getoogde dubbele houten toegangspoort met erboven in de geveltop een oeuil du boeuf. Zowel in de poort als in de oeuil du boeuf bevinden zich gietijzeren ventilatieroosters. Het opgaande werk van de voorgevel bestaat uit rode machinaal gevormde baksteen gemetseld in kruisverband met hardstenen aanzetstenen voor de segmentboog boven de poort en gevelbekroning.

De zij- en achtergevels zijn blind uitgevoerd. Zij bestaan uit handgevormde gele baksteen in IJsselformaat en eveneens gemetseld in kruisverband.

Waardering

Het voormalige brandspuithuis heeft algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de stad en is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de brandweergebouwen. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. Het object is van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandspuithuisje