Gasthuisring 23, 5041 DP te Tilburg

Inleiding

Voormalig WOONHUIS uit 1897 in Eclectische stijl, nu kantoor. Het is gebouwd voor de fabrikantenfamilie Janssens-Eras, naar ontwerp van architect H. Bekkers (Tilburg).

Het huis staat op een rechthoekig perceel met de voor- of oostgevel aan de lintbebouwde Gasthuisring en met zijn rechter noord- of zijgevel aan de Philips Vingboonsstraat. Aan de zuidkant van het huis grenst een voormalig koetshuis met een eigen inrit en poort aan de straat. De naastgelegen bijbehorende fabriek is op het einde van de zestiger jaren afgebroken. Achter het huis een eenlaagse uitbouw uit de zeventiger jaren, deze valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het tweelaagse huis met zolderverdieping heeft een gebroken schilddak met steile schilden gedekt met natuurstenen leien. De vijf traveeën brede symmetrische pilastervoorgevel heeft hoek- en twee middenpilasters met ertussen een portiek waarvan het bordes drie traptreden heeft. De ingang heeft een dubbele hardhouten voordeur. Hierboven op de tweede bouwlaag een balkon met eveneens dubbele balkondeuren en op de zolderverdieping een gemetselde dakkapel. Het opgaande werk van de voorgevel bestaat uit rode gebakken strengperssteen op een hardstenen basement, afgewisseld door een hardstenen cordonlijst, een fries en speklagen van gele verblendsteen. Ter plaatse van de pilasters bevinden zich in het fries consoles. De tweedelige schuifvensters zijn twee aan twee gekoppeld en voorzien van een segmentboog in de hardstenen latei. In de bovenlichten bevindt zich glas-in-lood. De vensters van de begane grond hebben rolluiken.

Het hardstenen balkon ligt op voluutvormige consoles. Op de hoeken bevinden zich gietijzeren vazen. De dakkapel heeft een gekoppeld rondboogvenster met een hardstenen bekroning en klauwstukken. De rechterkant van het huis is blind. Aan de linkerzijkant segmentboogvormige vensters en dakkapellen. Het koetshuis heeft een met natuurstenen leien gedekt schilddak. De poort bestaat uit twee smeedijzeren spijlendeuren tussen gemetselde bakstenen pilasters met een hardstenen rand in basement en bekroning.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in het bestaande stedelijke weefsel. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van architect Bekkers. Het object is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Bekkers, H. ; Noord-Brabant