Tilburg T 255
Goirkestraat 7, 5046 GC te Tilburg

Inleiding

WOONHUIS uit 1861 in Eclectische stijl. Het bestaat uit een voorhuis aan de straat en een klein achterhuis met berging voor stookhout en kolen. Beide bouwdelen hebben een rechthoekige plattegrond en maken ten opzichte van elkaar een hoek van ca. 100 graden.

Omschrijving

Het voorhuis heeft twee bouwlagen met een zolderverdieping gedekt door een zadeldak tussen tuitgevels. De voor- en achtergevel zijn elk vijf traveeën breed. De voorgevel is symmetrisch van opzet. Hij heeft een middenrisaliet en hoekpilasters. De risaliet bevat de voordeur van het huis bestaande uit een witgeschilderde teakhouten deur met bovenlicht tussen pilasters. Erboven op de tweede bouwlaag bevindt zich een balkon met dubbele toegangsdeuren en getoogd bovenlicht. Het balkon bestaat uit een hardstenen plaat, die gedragen wordt door voluutvormige stenen consoles. Het heeft een gietijzeren balustrade. Naast de risaliet bevinden zich aan weerskanten twee schuifvensters met een T-vormige indeling. De vensters van de eerste bouwlaag zijn aan de bovenkant rechtgesloten en die van de tweede zijn getoogd. Alle hebben een hardstenen lekdorpel. In de achtergevel achtruits schuifvensters. De woonkamer heeft in plaats van de vensters dubbele tuindeuren. In de zijgevels bevinden zich op de zolderverdieping vierruits schuifvensters. Het opgaande werk van het huis bestaat uit rode handgevormde baksteen (IJsselformaat), gemetseld in kruisverband. De voorgevel is geheel voorzien van stucwerk en afgewerkt met een witte verf. De gevel wordt afgewisseld door een bewerkte cordonlijst met tandlijst, bewerkte hoekpilasters en geprofileerde stuclijsten rond de vensters met kuifbekroningen. Het basement heeft een hardstenen rand naast de vensterdorpels en een hardstenen plint. Aan de bovenkant wordt de gevel afgesloten door een bewerkte fries met kroonlijst. In de fries bevinden zich twintig stenen voluutvormige consoles, die de lijst ondersteunen. De andere gevels zijn bestreken met een okerachtige speciemortel. Het achterhuis heeft een bouwlaag. Beide daken zijn voorzien van grijze opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In de hoek tegen het voor- en achterhuis bevindt zich, aan de straatkant een berging voor stookhout en kolen, gedekt door een lessenaarsdakje voorzien van Oudhollandse pannen.

De interieurs van voor- en achterhuis zijn grotendeels authentiek. Het voorhuis heeft bewerkte stucplafonds in gang en kamers met rozetten en lijsten. Een houten bordestrap met schalmgat, kuipstukken, leuningwrongs en gedraaide balusters. Deuren met meerdere bossingpanelen, lijstwerk en gedraaide benen sluitkruk. Bewerkte architraven rond de kozijnen. Op vier plaatsen in het huis bevinden zich rijk bewerkte marmeren schoorsteenmantels in verschillende uitvoeringen. In de badkamer een gietijzeren badkuip met poten. Getegelde keuken- en gangvloer in diagonaal werk, in de keuken met de kleuren geel en zwart en in de gang met meerkleurige samengestelde patronen. Onder de keuken een getoogde kelder met nissen. Het achterhuis bevat een bijkeuken met daarin een hardstenen gootsteen met dubbele pomp en koperen kranen, een stookplaats met wasketel en rookschouw.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als specimen van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van woonhuizen binnen het bestaande stedelijk weefsel. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de toepassing van Eclectische motieven voor de representatie van de gegoede burgerij en heeft esthetische kwaliteiten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het gave straatbeeld van de Goirkestraat. Het object is tevens belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is als zodanig zeldzaam.