Goirkestraat 82, 5046 GN te Tilburg

Inleiding

HERENHUIS, thans in gebruik als kantoor. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de Tilburgse fabrikant H.N. Franken in een Eclectische bouwstijl.

Omschrijving

Tweelaags blokvormig bakstenen pand onder een plat dak met dakschilden, gedekt met leien. Het pand is voorzien van een hoge natuurstenen plint en een gepleisterde kroonlijst en geprofileerde gootlijst. Een latere uitbouw is voorzien van een afdekrand in keramische tegels. De voorgevel heeft een symmetrische opbouw. In het midden is in een risaliet een brede rondboogdeur voorzien van een glas-in-lood bovenlicht geplaatst. Aan weerszijden daarvan leeuwenkopconsoles met daarop zuiltjes, ter ondersteuning van het balkon. Aan beide zijden van de risaliet is een dubbel getoogd raam aangebracht in een geprofileerde gepleisterde omlijsting. De ramen zijn van kunststenen deelzuiltjes en hoekpilasters met voluten voorzien.

Tussen de ramen en deuren van de begane grond en die van de verdieping is een waterlijst aangebracht. Ter plekke van de gevelopeningen is hierop een frans balkon met hoekige balusters gezet. Boven de deur een balkon met openslaande deuren. In het dak is een drietal oeils de boeuf aangebracht.

Het dak, boven de risaliet heeft een klein mansardedak.

De rechterzijgevel heeft op verdiepingshoogte een blindnis aan de voorzijde, in het midden bevindt zich een rond raam. Tegen de zijgevel is een éénlaagse terugliggende bouwmassa onder dakschild, gedekt met leien gebouwd. Hierin zijn een deur en een raam aangebracht in getoogde geprofileerde gepleisterde omlijsting. De ramen hebben houten rolluiken in dekoratieve bakken. De achtergevel is eveneens voorzien van een middenrisaliet. Op de verdieping bevinden zich rechts van de risaliet getoogde ramen, aan de linkerkant zijn de ramen rechthoekig. De rondboogramen in de risaliet zelf zijn in de bovenlichten van een roedenverdeling voorzien. Tegen de linkerhoek is een smalle éénlaagse aanbouw onder zadeldak gezet.

Het interieur verkeert qua indeling grotendeels in oorspronkelijke staat. De centrale gang en aangrenzende kamers hebben hoge plafonds. Links een kamer-en-suite met stucplafond. Nog oorspronkelijke elementen uit het interieur zijn onder meer glas-in-lood ramen en paneeldeuren. Het pand heeft een grote open zolder. De haakse aanbouw huisvestte de dienstvertrekken, o.a. keuken.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw van fabrikantenvilla's binnen de oude lintbebouwde hoofdstructuur van de stad en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek, die hier ingezet worden ter verhoging van de representativiteit. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met de overige monumentale bebouwing aan de Goirkestraat. Tot slot is het van belang wegens de gaafheid.